|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

IN MEMORIAM: Nikola Bubić Jajo (1953 – 2020) Preminuo je legendarni topnik s Jadra!

 

 

SOLIN – Nakon duge i teške bolesti, u nedjelju 15. ožujka 2020., preminuo Nikola Bubić, legendarni Jajo topnik s Jadra, jedan od najboljih strijelaca u povijesti NK Solin.

Rođen je u Solinu 5. rujna 1953. godine. Nogometnu karijeru započeo je u mlađim uzrastima Solina kao desni branič, sve do jedne utakmice u Zadru, kada je tadašnjem treneru juniora, Ćiri Podrugu, prije utakmice rekao da ima predosjećaj da će danas postići gol i zamolio ga da ga stavi na mjesto centarfora. Podrug ga je poslušao, a juniori Solina, pobijedili su sa 1:0 upravo njegovim golom. Od tada je Jajo postao nezamjenjivi centarfor, igrač sa brojem devet na leđima.

Za seniorsku momčad Solina, vrlo brzo je debitirao, u zadnjem kolu prvenstvene sezone 1968./69., protiv Metalca iz Šibenika u Solinu, 8. lipnja 1969. godine, kada je Solin poražen sa 1:0, a te sezone natjecao se u Dalmatinskoj nogometnoj ligi, a 1976. pristupa tadašnjem drugoligašu Šibeniku. Jajo je u prvenstvenoj sezoni 1973./74., sa 19 zgoditaka najbolji strijelac lige, a te sezone NK Solin plasirao se u Jedinstvenu hrvatsku nogometnu ligu. I u sezoni, 1974./75., Jajo je ponovno sa 19 zgoditaka najbolji strijelac lige. U Šibenik je stigao kao jedan od najboljih golgetera u Dalmaciji, međutim zov rodnog Solina bio je jači od svih šibenskih obećanja. Pod Šubićevcom se zadržao svega šest mjeseci, te se vraća u Solin.

U ljeto 1977. pristupa Slogi iz Mravinaca, pojačava tada odličnu momčad koja doslovce hara dalmatinskim nogometnim terenima, a on je redovito u vrhu tablice klupskih strijelaca. Usporedo je niz godina igrao i u Solinskoj malonogometnoj ligi.

Jajo je bio nogometaš iznimnih igračkih vrijednosti, međutim pun nostalgije i zaljubljenik u rodni Solin. Kada mu se pružila prilika napraviti veliku nogometnu karijeru, nije izdržao, vratio se kući. Njegovi golovi u plavom dresu donijeli su mnogo radosti solinskim navijačima. Znao je zabiti i po četiri – pet golova slabijim protivnicima. Imao je sjajan osjećaj za pogodak.

Njegovo prisustvo među prvih jedanaest u momčadi bilo je važno gdje god je igrao. Nikada se nije štedio u igri, znao je ići i glavom na kopačku.  Solinska publika izuzetno ga je voljela. Pljeskala mu je gromoglasno za svaki uspješan potez, bio to dribling, udarac ili proigravanje. Nikola Bubić se vjernim navijačima oduživao na najbolji mogući način – golovima.  Bio je majstor baluna, mogao je sve s loptom tako da je bio u stanju jednim potezom riješiti utakmicu. Nije samo bio ljubimac solinske publike, pljeska mu nije manjkalo ni s protivničke strane. Solinska publika uvijek je cijenila i poštovala nogometne znalce, a jedan od njih svakako je bio Nikola Bubić, u Solinu poznatiji kao Jajo i Tić.

J.G./M.P.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

U solinskom sportu aktivno djeluje od 1967. godine. Sportski novinar (dopisnik iz Solina), preko 35 godina – dopisnik i suradnik: Sportske novosti – Zagreb, Solinska kronika – Solin, Večernji list – Zagreb, Solin Live – Solin. U tom razdoblju afirmativno piše i izvještava o klubovima i športskim aktivnostima s područja grada Solina, kao i drugih događanja, te više državnih i europskih prvenstva u raznim sportovima.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u