|  |  |  | 

Sport Sport ZP Izdvojeno

IN MEMORIAM: ANTE BOŽIĆ ĆONI (1954 – 2019)

 

SOLIN – U Vranjicu, je 14. rujna 2019. preminuo dugogodišnji sportski djelatnik  Ante Božić Ćoni. Svatko tko iole prati rukomet zna da se radi o istinskom zanesenjaku ovog sporta, kojemu je posvetio cijeli život.

Između niza nagrada četiri su koje treba spomenuti. Nagradu za dugogodišnju uspješnu sportsku djelatnost 2007. godine dobio je Ante Božić Ćoni, koji je cijeli život posvetio rukometnom a najviše traga je ostavio u ŽRK Vranjic.

Grad Solin je također prepoznao njegov samozatajni rad, te je dobitnik Osobne nagrade grada Solina 2018. U Zagrebu je dobio njemu drago priznanje plaketu od udruge trenera za 50 godina igranja i treniranja rukometa. Posebno je naglasiti, u svom radu nije imao prekida a moguće je da poslije dr. Vatromira Srhoja je rukometni djelatnik s najviše neprekidnog staža u rukometnom sportu. Prisjetimo se 2013. godine Ćoni proglašen za najboljeg trenera u gradu Solinu. Te godine pod njegovim vodstvom Petason Vranjic, je ostvario treći ulazak u 1.HRL.

Ante Božić, rođen je u Solinu, 2. siječnja 1954. Prve rukometne korake počeo je u RK Partizan iz Solina 1967. godine, da bi već 1969. godine, kao petnaestogodišnjak nasdtupao za seniorsku momčad. Kao zaljubljenik u ovaj sport uvijek je težio da što više mladih privoli rukometu, tako i dok je bolovao od teške bolesti.

Igrač solinskog kluba bi je do 1981., kada postaje trener mlađih uzrasta. U međuvremenu je Čoni kratko vrijeme 1975., nastupao za RK Partizan iz Kaštel Sučurca. Od 1982. preuzima treniranje nedugo prije osnovanog Rukometnog kluba Vranjic, da bi istovremeno radio kao trener muških mlađih uzrasta u RK Solin, i tako sve na „dva fronta“ do 1985., otkako se posvetio samo rukometašicama iz Vranjica. U 40 sezona trenerskog rada trenirao je Solin, Vranjic i Split, s kojim je nastupao u europskom Kupu kupova. Stvorio je mnogo vrhunskih igrača i igračica. Da neke i nabrojimo koji su prošli kroz Čonijev trenažni proces. Od muških prije svih državni reprezentativci Lisica, Perčin i Medini, a od igračica Duvnjak, Režić, Milun, Grčić, Franić, Šerić, Džeko, Kalajdžić, Vrdoljak, Šimičić, Ljubičić, Lovrić,….

Čoni je pored trenera u vranjičkom rukometnom klubu bio doslovce „katica za sve“. Bio je tajnik, blagajnik, ekonom, prijevoznik, predsjednik, itd. Ante Božić, je bio predsjednik RK Vranjic neprekidno 17 godina, što je rijetkost u sportu. Svatko tko prati rad u sportu, zna koliko je teško biti dužnosnik, poglavito predsjednik u jednom klubu. Čoni u svom višegodišnjem radu nikada nije žalio sebe i svog doprinosa. Cilj mu je uvijek bio odgajati sportaše i sportašice, sa prvenstvenom zadaćom da budu najprije ljudi, a za sport ukoliko budu imali iole talenta, uz volju i zalaganje pojedini će ispasti vrhunski sportaši, bili je njegovo geslo.

Popularni Ćoni neumorno radi za dobrobit kluba, bilo kao predsjednik, tajnik ili trener. On je četiri puta s Vranjičankama ulazio u najveći hrvatski rukometni razred. Treba istaknuti da je ove rezultate postizao isključivo vlastitim igračkim i stručnim kadrom. Ćoni je izravno ili neizravno stvarao veliki broj vrhunskih rukometašica. Kadetkinje iz Vranjica su pet puta uzastopno bile prvakinje Hrvatske i to bez poraza! Što je pokazatelj da Vranjički rukomet ne treba strepiti za budućnost!                  

Ante Božić, Čoni ogromno je doprinio propagandi Vranjica u kvalitetnom rukometu, jer nema manjeg mjesta u Hrvatskoj sa toliko vrhunskih rukometašica. Rukometašice iz „Male Venecije“ uspješno su se natjecale tri godine i u Europskim kupovima, zašto su njegove ogromne zasluge.

I svoju obitelj u cijelosti je podredio rukometu i Rukometnom klubu Vranjic. On je tipičan primjer entuzijaste, zanesenjaka, koji u prvi plan nikada nije stavljao ono materijalno, već odgoj djece sa prvenstvenim ciljem da su mladi što manje na ulici, koja nažalost nosi mnogo poroka današnjeg vremena.

U rukometu je ostavio ogroman trag. Diljem Hrvatske dosta je reći Čoni, i svima je sve jasno. RK Vranjic, mu je pored obitelji zasigurno najbliži srcu. Tom klubu posvetio se u cijelosti, i vjerujemo da je ostavio klub s dobrim temeljima.  

Posljednji ispraćaj Ante Božića Ćonija održati će se u utorak, 17. rujna 2019. na solinskom novom groblju. Komemoracija je planirana istog dana u 12 sati u Domu kulture Zvonimir u Solinu.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

U solinskom sportu aktivno djeluje od 1967. godine. Sportski novinar (dopisnik iz Solina), preko 35 godina – dopisnik i suradnik: Sportske novosti – Zagreb, Solinska kronika – Solin, Večernji list – Zagreb, Solin Live – Solin. U tom razdoblju afirmativno piše i izvještava o klubovima i športskim aktivnostima s područja grada Solina, kao i drugih događanja, te više državnih i europskih prvenstva u raznim sportovima.