|  |  | 

SD Županija ZP Izdvojeno

Hrvatsku će ovu godinu na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX predstavljati četiri projekta

 

Građevinski projekti iz Hrvatske već više od desetljeća sudjeluju na ovom međunarodnom natječaju i osvajaju nagrade

Čak četiri građevinska projekta, pobjednika hrvatskog prednatjecanja, sudjelovat će na ovogodišnjem natječaju za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX koja će se 31. put održati u Meksiku potkraj godine.

Međunarodna Graditeljska nagrada CEMEX tako će uključiti i hrvatske projekte koji se natječu još od 2006., a ove godine konkuriramo u tri glavne kategorije, ali i za dvije posebne nagrade. Natječaj koji je trajao kroz ožujak i travanj bio je otvoren svim arhitektima, građevinarima i investitorima s projektima koji su završeni tijekom 2020. i 2021. godine, a kriteriji odabira bili su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost te drugi stručni čimbenici.

Neovisni stručni Odbor nagrade koji čine mr. sc. Petra Škevin, d.i.a., potpredsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, prof. dr. sc. Alen Harapin, d.i.g., prodekan za tehnologiju, infrastrukturu i konkurentnost Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu te Daša Gazde, d.i.a., predsjednica Društva arhitekata Splita, odabrao je sljedeće projekte za međunarodno natjecanje:

1. Obnova i rekonstrukcija Donjeg i Gornjeg mosta u Ninu, nacionalni pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine

2.Stambeno-poslovna građevina u Kutini, nacionalni pobjednik u kategoriji Stambene građevine

3.Vidikovac Zadar, nacionalni pobjednik u kategoriji Zajednički prostori

4.Hortikulturna revitalizacija i ozelenjivanje platoa u parku Gradac, dobitnik posebnih nagrada za Održivu gradnju te Društvenu vrijednost

„Među projektima koji su se ove godine prijavili za sudjelovanje na našem natječaju, odabrani su se istaknuli ne samo kreativnim građevinskim projektima i inovativnim promišljanjem urbanog prostora, već i korištenjem rješenja koja nude održivost gradnje, ali i visoku fleksibilnost primjene. Vjerujem da će njihove ideje biti prepoznate na međunarodnoj razini te biti podjednako ponos našoj građevinskoj i arhitektonskoj struci kao i inspiracija graditeljima širom svijeta“, istaknuo je prilikom objave hrvatskih predstavnika Alen Voloder, predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska, te im pri tom uputio čestitku i zaželio sreću na međunarodnom natjecanju.

Već nekoliko godina Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan “Ideje koje grade život”, čime CEMEX naglašava vrijednost ideja realiziranih u projektima koji stvaraju vrijednost za krajnje korisnike. Natjecanje nastoji potaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti. Svi nacionalni pobjednici bit će predstavljeni na službenoj stranici nagrade: https://premioobrascemex.com/

 

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Subvencionirana stambena gradnja, Zajednički prostori te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni više od desetljeća te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojnih stambenih i javnih građevina koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji. U 2019. godini, projekt Poslovne zgrade u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru odnio je međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX u kategoriji Javne i poslovne građevine, dok je prošle godine nacionalni pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine — projekt Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split — osvojio treće mjesto na međunarodnom natjecanju

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL