|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

HRVATSKA GOSPODARSKA PLJAČKAONICA

 

To je zapravo genijalna ideja.

Osnovati organizaciju koju će nazvati “Hrvatska gospodarska komora”, sa ciljem da se izmisli novi namet. Odabrati nišu, ciljanu grupu, kao što su u ovom slučaju poduzetnici, te odrediti simboličnu cifru. Koju nitko neće posebno osjetiti, i nitko zbog nje neće propasti. Sve poduzetnike automatizmom učlaniti u tu beskorisnu, suvišnu organizaciju. 

Kako se samo toga nitko nije sjetio?

Svi poduzetnici će izdvajati malo svojih prihoda da bi plaćali mali broj uhljeba. Na čelu te organizacije je trenutno pripadnik vladajuće stranke s upitnom banjalučkom diplomom koji uz članstvo u raznim nadzornim odborima zarađuje prosječnu godišnju plaću u jednom mjesecu. Zašto Luka Barilović tri puta više teži od premijera države? Kakve to ekstremne sposobnosti moraš imati da zaradiš 60 000 kuna mjesečno? Možda je tajna u banjalučkoj diplomi?

Stvarno iritira da su prisilni harači nekome isfinancirali 26 nekretnina i stotine umjetnina.

Čudi me kako nije bilo ozbiljnijeg pokreta protiv plaćanja HGK/HOK članarine u ovih trideset godina ili koliko se već plaća, bar u ovoj državi. Možda je ta izmišljena ustanova imala neku svrhu prije interneta, ali danas sve potrebne informacije možemo saznati puno prije se netko iz Komore javi na telefon.

Možda nije došlo do masovnije pobune jer je velika većina poduzetnika išla linijom manjeg otpora  – jednostavno je lakše platiti tih 40, 50, 60, 70 kuna (s tendencijom rasta), povremeno negodovati ali generalno ne učiniti ništa jer znaš da te očekuje borba s vjetrenjačama.

Nije problem u plaćanju smislenih članarina, makar bile dva, tri puta veće. Nije problem plaćati porez ako znamo da dobijamo nešto zauzvrat, gdje postoji uzajaman odnos između dvije strane (u ovom slučaju Komore i poduzetnika). Ali u ovom slučaju samo su oni na dobitku. Ovo je win-lose pozicija, na štetu poduzetnika. Zašto ne bi za tih 76 kuna, umjesto da financiramo nečiji egzotični hobi, radije platili dopunsko zdravstveno? Ili popili 7 kava mjesečno? Ili platili još jedan suvišan namet, TV pretplatu?

Evo ovih dana na stranicama Komore možemo saznati “korisne” informacije, primjerice “kako provoditi mjere samoizolacije”, te “po kojim se pravilima provodi postupak mirenja pri Centru za mirenje HGK”. 

Kako se može otkriti što radi preko 500 zaposlenih? Treba li unajmiti privatnog detektiva? Jer, prema nekim podacima (Telegram), članarine prisilnih članova čine preko 70% prihoda, 25% su prihod od imovine, transferi iz proračuna lokalnih jedinica… dok je samo 5% prihod od prodaje imovine. Da je članarina dobrovoljna, Komora bi se ugasila. Zato se toliko trude održati postojeće stanje.

Poduzetnici svaki mjesec prraktički uplaćuju socijalnu pomoć da bi 500 radnika i dalje ostalo zaposleno. Pa radije bih uplaćivala UNICEF-u i živjela u uvjerenju da je za taj novac nahranjeno nekoliko gladne djece.

Poduzetnici, obrtnici, porezni obveznici su u podređenom položaju, ismijani su ovim suludim nametom. Za svaki račun koji stigne od HOK-a osjećam se kao da pridonosim ubijanju nedužnog medvjeda i plaćam Vidoševićeve niske strasti. Ovaj račun je izrugivanje sa svakim poduzetnikom. Jedini kontakt koji Komora ima s poduzetnicima je uručenje uplatnice. 

Sve prisilno naplaćene članarine više nam nitko neće vratiti.

Izljevima bijesa na društvenim mrežama možemo donekle ublažiti frustraciju. A možda se možemo izboriti za sve buduće neplaćene članarine.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)