|  |  |  | 

Komentar dana Komentar Dana ZP Izdvojeno

Hoće li splitski konzervatori dozvoliti još jednu gradnju na ostacima Salone…ili su je već dozvolili?

 

 

Šetajući do centra zapazio sam da se mašenirija vratila u Tuđmanovu ulicu. Lokacija je ograđena, i izgleda da se nastavlja gradnja još jedne zgrade na ostatcima Salone. 

Kao stanovnik Solina smatram da bi bilo logično i kulturno u 21. stoljeću zabraniti gradnje na lokacijama poput ove, gdje su pronađeni ostatci stare Salone u ovako velikom obimu.

Prostor između ulice Stjepana Radića i ulice Kralja Zvonimira bio je unutar zidina stare Salone i bio je gusto izgrađen. Kao što mi danas širimo grad i izgrađujemo svaku slobodnu parcelu tako su i Rimljani gradili unutar zidina.

Sada dolazi do ”sukoba” između kulturne baštine i izgradnje stanova. S jedne strane grad Solin je odlučio da se smije graditi između te dvije ulice, tj da se može graditi u rimskoj Saloni.

Građenje zgrada je jako bitno za ekonomiju našega grada jer zgrade donose komunalni doprinos i komunalnu naknadu. A i ono malo šta imamo otkopanih rimskih ostataka se raspada i nikoga nije briga za to.

No međutim s druge strane Grad Solin se hvali kako je on koljevka hrvatske povijesti i sad je u problemu. Kako ćeš bit povijesni grad a u isto vrime razvaljivat Salonu. Ali ako odustaneš od gradnje onda gubiš novce od komunalnog doprinosa.

Na ovoj slici se točno vide istraživanja iz 80ih u kojima se vidi dosta ostataka zidova i kuća. Neki se sjećaju da je čak bilo i mozaika.

Glavno je pitanje ako ljudi već žele gradit pa zašto im grad ne nađe neke lokacije i proglasi ih građevinskim, a na kojima nema arheologije jer ovo nema smisla. Otkopat će se, istražit i onda će bit natezanja jel se smi srušit ili ne smi, pa se izmišljaju nekakve ”zaštite u temeljima” i slično.

Sve u svemu trebalo bi bit više komunikacije između udruga, muzeja, konzervatora i grada solina.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...