|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

“Grande” Karlo Fantini ovjenčan medaljama na natjecanju u Trstu

 

Karlo Fantini, jedan od naših najaktivnijih članova i šef kuhinje konobe Marjan u splitskom Varošu, ovog je tjedna na međunarodnom kuharskom natjecanju Trophy City of Trieste, osvojio zlatnu medalju u pripremi mediteranskog jela, a broncu za pizzu. Radilo se o jelu koju je za tu prigodu nazvao Fantastic combination, a u njemu je objedinio komišku pogaču na umaku od tikvice s marmeladom od crvene kapule i jagoda. Bila je na nagrađenom tanjuru i zapečena aromatizirana pura sa buzarom od hobotnice, te sladoled od sira i bosiljka u košarici od parmezana s kardinal kozicama.

Dodajmo, Fantini se na natjecanje u Italiju uputio nakon što je održao svoju prvu radionicu izrade domaćih tjestenina i umaka u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji, jednu od najposjećenijih i na kojoj je spremljeno mnoštvo jela. Zanimljivo je da je Fantini karijeru kuhara započeo nakon 15 godina rada u splitskom Škveru, a svoja je kulinarska znanja stjecao pod mentorstvom Željka Nevena Bremeca, predsjednika naše udruge.

“Nakon godina rada na brodovima i u škverskim radionama, odlučio sam se prekvalificirati zbog promjena u toj industriji, a imao sam sreću da mi je mentor postao Željko Neven Bremec. Sve me naučio; od pripreme, odabira i poštivanja namirnica do bezbroj drugih stvari važnih za opstati u svijetu kulinarstva. Nakon toga sam radio u splitskom restoranu Movi, a potom me je Bremec pozvao da radim s njim i Marijom Lulić u Lemongardenu u Sutivanu na Braču. Bio je to tek izazov, snaći se u kuhinji hotela s pet zvjezdica” – kazao je Fantini.

Smatra da je kompletan kuhar onaj koji je umješan u pripremi svih sljedova; od predjela, glavnih jela i deserta. Obožava mediteransku kuhinju koja mu nudi da svaki dan nešto novo nauči.
“Nema mi ništa ljepše od zadovoljnog gosta koji na izlasku iz restorana dođe do kuhinje i pohvali jelo. Za mene je kuhanje umjetnost i strast” – dodao je Karlo.
Fantini ne propušta humanitarne akcije ŠKMER-a i kuhanja za potrebite, te redovito odlazi na natjecanja koja smatra neophodnima za svoje napredovanje. Osvajao je nagrade na Biseru mora, s natjecanja u Crnoj Gori donio broncu, a osvajao je medalje i prijašnjih godina u Trstu. Iako je nepunih šest godina u poslu, dokazao je kako strast i ljubav prema kuharskom pozivu mogu u kratkom vremenu donijeti iznimne rezultate.

U nastavku pročitajte više iz Škmer-a

Završen 3. Mediterrean Culinary Arts – najopsežniji ŠKMER-ov trening i edukacija za profesionalne kuhare

Treća generacija polaznika završila je u utorak Mediterranean Culinary Arts (MCA) modul 1 te dobila diplome u našoj Kuharskoj Akademiji. Program su vodili Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, Željko Neven Bremec, pastry chef Robert Hromalić te gostujući predavač Martin Grubiša, šef kuhinje zdravstvenog hotela Marvie, koji je imao zadatak da polaznike uvede u suvremenu mediteransku gastronomiju bez glutena.

Na ovom ŠKMER-ov najopsežnijem programu utemeljenom na “hdakle, po najvišim svjetskim standardima koji objedinjuju preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju, bili su polaznici od Pule do Dubrovnika, pa i okolnih zemalja.  Zbog zanimanja novih polaznika organiziran je i dodatni MCA ciklus koji će se održati 20.- 31.siječnja 2020., a više o tome možete saznati na našim web stranicama…https://www.skmer.hr/treninzi-za-profesionalne-kuhare/

Studenti splitske Ekonomije uskoro na praksi u ŠKMER-u

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu, koji je ovaj tjedan proslavio 45 godina postojanja, Elena Propadalo, ŠKMER-ova stručna suradnica na projektima, održala je prezentaciju ciljeva i djelatnosti naše udruge. Radilo se o radnom sastanku u tamošnjem Centru društveno korisnog učenja mentora Ekonomskog fakulteta i raznih udruga kako bi se realizirala suradnje oko prakse studenata koji pohađaju izborni kolegij “društveno korisno učenje“.

Tom prilikom dogovoreno je da će dvoje studenata Ekonomije u udruzi u sklopu prakse provesti istraživanje oko izvora financiranja, a na temelju toga osmisliti projekt. Inače, cilj Centra je ojačati suradnju između organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih institucija u zajedničkom rješavanju društvenih problema u zajednici te izgradnji mladih ljudi kao društveno aktivnih i osviještenih građana.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u