|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

FANTOMSKA OPORBA

 

 

Zemlja bez oporbe

Evo uporno se izglasavaju novi proračuni, povjerenja ili nepovjerenja državnim službenicima…

…dok se trećina oporbe uopće ne pojavljuje u saboru. I što je najgore, uopće ne znamo koji su to zastupnici koji ne dolaze na glasanje, ali sigurno ih je većina iz raskoljenog SDP-a.

Misterij koja je to trećina zastupnika koja uopće ne dolazi na glasanje. Vladajući imaju tanku većinu od 76 zastupnika, ali to im ne treba kad se na važnim izglasavanjima ne pojavi niti 50 zastupnika oporbe.

A evo zašto ne znamo koja trećina zastupnika oporbe uopće ne pristupa glasanju:

“Hrvatski sabor jedini je parlament u Europskoj uniji koji, pod izgovorom korone, već godinu dana ne objavljuje kako je glasao koji zastupnik i zastupnica, priopćio je u petak GONG, smatrajući to udarom na demokraciju. 

Epidemija je ozbiljno narušila demokratske standarde u radu hrvatskog parlamenta. Neprihvatljivo je da Sabor od ožujka 2020., i proglašenja pandemije, javnosti uskraćuje ključnu informaciju o radu zastupnica i zastupnika skrivajući se iza epidemioloških mjera i manjkavosti sustava elektroničkog glasanja predviđenog samo za Sabornicu;, ističu u GONG-u.”

(Portal novosti)

SDP je mrtav.

Živimo u svijetu u kojem će HDZ vladati vječno. HDZ je nova KPJ.

SDP, baš kao i oporba  u Vučićevoj Srbiji postoji samo na papiru. Tek tako da bi ostavili dojam višestranačja.

Zoran Milanović, Davor Bernardić i Peđa Grbin su agenti HDZ-a. njihovo djelovanje, svaki na različiti način, je pogubno. Svatko je dao svoj doprinos.

Njihovo uništavanje stranke toliko je sustavno da ne može biti slučajno. Njihovo loše kadroviranje, nedostatak ikakve vizije, biranje bezličnih “vođa”.

Samouništenje oporbe je dug i mučan proces

Osuđeni smo na HDZ. Na njihove svinjarije, muljanje s domaćim i europskim novcima, afere svakih 5 minuta, relativiziranje korupcije.

Sve, sve im prolazi.

Osuđeni smo na Plenkovića i bezlične ministre kojima nitko neće zapamtiti ime ni u 5 života.

A razlog zašto je vlast toliko loša u velikoj mjeri leži u tome da je oporba još gora. Jer oporba mora stalno tjerati vlast da se korigira, bude bolja, da stoji u stanju pripravnosti.

Posljedice toga što je SDP mrtav ne osjećaju samo oni koji su izgubili fotelje u SDP-u.

Posljedice postoje za cijelu zemlju – nema korektiva, nema ispravljanja.

Problem je da oni koji su ipak ostali u foteljama, dovoljno su im udobne da im odgovara čak i ovaj status quo. U svakom trenutku cilj oporbe bi trebao biti doći na vlast. A mi ne vidimo ništa od toga. Dok im ove prestale fotelje donose dovoljno benefita bez odgovornosti, SDP se neće pomaknuti.

Peđa Grbin samo oduzima vrijeme cijeloj zemlji. On ne može ikoga okupiti ni išta pokrenuti. Nitko ga ne doživljava. Troši naše vrijeme i daje HDZ-u prostor za još afera.

Oni koji rade rudarski posao su novinari. Oni otkrivaju afere. A zatim oporba u Saboru zapamti nekoliko rečenica iz novinskih članaka, pa ih recitira.

Nitko se ne sjeća kad je SDP nešto napravio. Most je puno viđeniji po tom pitanju, iako su daleko malobrojniji.

Pad, propast, smrt najveće oporbene stranke važna je zbog šireg konteksta. Nije uopće važan SDP sam po sebi – važno je da u svakoj demokraciji mora postojati jaka oporba da bi ojačala vlast.

Malo statistike:

Saborski zastupnici koji se nisu javili ni jednom (čak ni da trolaju) od početka zasjedanja:

HDZ: Vinko Zulim, Josip Šarić, Darko Sobota, Mato Čičak, Mato Franković, Marijana Balić i Ivan Budalić

SDP: Stjepan Kovač

Goran Dodig (HDS) i

Vinko Grgić; nezavisni

Sabor opet mjesec dana ide na odmor pa mogu osmisliti neki govor u međuvremenu.

Matematika je neumoljiva: broj onih koji ovise o HDZ-u dovoljan je da drži HDZ na vlasti.

HDZ nema alternative. I nema izgleda da se to promijeni. Moramo jednostavno živjeti s tim.

Hvala prvenstveno SDP-u na brilijantnom smislu za biranje vođa koje nitko ne može zamisliti niti kao vođe kućnog savjeta.

 

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)