|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

EU PARLAMENT – RAJ ZA SVAKOG BIROKRATA

 

 

Postoji mjesto snova za svakog tko se ikad učlanio u stranku. To je konačan cilj, jack-pot, glavna nagrada za poslušnost.

Europska Unija je najpoželjnija finalna destinacija svakog uhljeba. Za sve one koje žele raditi što manje, a zaraditi više od najboljih kirurga

Zarada koja se ostvaruje u tom birokratskom raju je nezamisliva u hrvatskim okvirima, a odgovornost je manja od odgovornosti učitelja na zamjeni u nekom selu Dalmatinske zagore.

Astronomska plaća i nikakva odgovornost, pa to je svačiji san.

Tko na kraju svoju karijeru završava na najpoželjnijoj destinaciji svakog političara, u uhljebničkom raju, u mokrim snovima svakog stranačkog birokrata – u Bruxellesu?

Oni najveći poslušnici, koji su bili uz svaku Vladu, svakog premijera, svakog predsjednika.

Europska Unija je idealan azil za političare koji više ne žele biti eksponirani u domaćim medijima, već bi se radije maknuli u briselsku luksuznu anonimnost.

Pa zašto trpjeti medijsku pažnju, čitati o vlastitim aferama u novinama, slušati kako te ljudi pljuju zbog pohlepe ako možeš biti oslobođen od svega toga Bruxellesu i biti višestruko plaćen za svoj mir? To je jednostavno da gledaš, a ne vjeruješ.

Mislili smo da je Europska Unija neka ozbiljna institucija u kojoj se donose neke ozbiljne odluke. Bar smo željeli tako misliti, jer ako vidimo koliko je Sabor groteskan, ne mora značiti da je tako i vani. Kad ono, to ne može biti dalje od istine – tamo su uhljebi još veći, radi se još manje, odgovornost je ispod minimuma.

Tu se mlati prazna slama na još većoj razini, za još veće pare. To je svetište europskih uhljeba. Svi ih mrze, ali nitko im ništa ne može.

Dovoljno smo vidjeli na primjeru Dubravke Š., koja da nije otišla u politiku sad bi štrajkala u nekoj dubrovačkoj školi. A ovako za puno manju odgovornost donosi neke odluke o demokraciji i demografiji u EU parlamentu.

To dovoljno govori o EU parlamentu kao instituciji – odabrali su Dubravku Š. Koja nema nikakvog obrazovanja na području demografije i demokracije, koja jezike koje je završila govori na razini nekog prosječnog iznajmljivača apartmana, ne znamo što je ikad značajno rekla, napisala ili napravila. EU je gora od Vlade kad dodjeljuje ministarstva – to oni rade naslijepo, bacaju kocku, dodjeljuju portfelje nasumično. Europskom Unijom vladaju još bezličniji birokrati, the best of. Selekcija najbezličnijih europskih birokrata.

Jedina kvalifikacija zbog koje je mogla ući u EU parlament je stranačka poslušnost. Tako stranka nagrađuje svoje poslušnike, regrutira ih u najelitnije redove. Ili ih se samo rješava jer samom poslušnošću ne mogu biti dovoljno korisni na domaćem terenu. Glavni uvjet je da se ti smiješiš s fotografija skupa sa Račanom, Sanaderom, Milanovićem, Jadrankom, Karamarkom, Oreškovićem, Plenkovićem i Kolindom. Ako si prošao taj radar, ako si opstao uz stranku dok su se smjenjivale vlasti, prošao si test poslušnosti.

Poslušnost je tako cijenjena da stranku nije briga koliko se nagomilala imovina tih aparatčika. Problem su im jedino mediji kad se uhvate njihovih članova koji mogu biti naporni kao mušice.

Jer mediji su smijenili Kuščevića, a ne njegova pohlepa. Mediji su podmetnuli Mercedes u dvorište ministrice. Mediji su iscenirali skandale da bi ih podmetnuli ministrima.

A sad čekamo Dubravku Š., i njen doprinos demokraciji i demografiji Europe. Za toliko tisuća eura mjesečno, rezultati moraju biti na kozmičkoj razini.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u