|  |  | 

Hrvatska ZP Izdvojeno

Epidemiologinja HZJZ-a: Mjere će popustiti kad više od polovice ljudi bude cijepljeno

 

 

Iva Pem Novosel, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), gostovala je u Novom danu N1 televizije gdje je govorila o cijepljenju protiv koronavirusa u Hrvatskoj, a komentirala je i kada možemo očekivati popuštanje mjera.

Osvrnula se na situaciju s cijepljenjem protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

“Situacija s isporukom cjepiva u Hrvatskoj je kao i u ostalim zemljama Europe i svijeta. Podjednako svi moramo čekati jer su količine cjepiva ograničene, ali prema najavama, sljedećih tjedana kontinuirano će dolaziti svakog tjedna oko 18 000 doza cjepiva. Uskoro će krenuti i isporuka Moderne tako da očekujemo veće količine”, kazala je Novosel.

Komentirala je i koje su razlike među postojećim cjepivima.

“Modernino i Pfizerovo cjepivo su vrlo slična cjepiva s istim mehanizmom djelovanja, samo je način čuvanja, distribucije nešto drugačiji”, rekla je Novosel.

No, ako su osobe cijepili jednom vrstom cjepivom, ne preporučuju se da prilikom cijepljenja drugom dozom uzimaju drugu vrstu cjepiva.

“Ne radi se o potpuno identičnim molekulama”, kazala je Novosel, javlja N1.

Nuspojave nakon cijepljenja

Navela je i koje su se nuspojave do sada najčešće javile nakon cijepljenja protiv koronavirusa.

“S obzirom na već solidan broj procijepljenih osoba, do sada smo zaprimili oko 25 nuspojava na oko 23 00 cijepljenih osoba, što je poprilično mali broj. Većinom se ipak radi o onim očekivanim nuspojavama, bolnost na mjestu uboda, oteklina i svega je par osoba imala simptome bolova u mišićima, glavobolje i povišenu temperaturu. Nekoliko zdravstvenih osoba imala je pojavu osipa”, pojasnila je Novosel, dodajući da se ove nuspojave javljaju i kod drugih cjepiva.

“Bio je jedan slučaj koji nije bio uzročno-posljedično vezan s cjepivom, jedan smrtni ishod koji je samo vremenski bio podudaran kod jedne starije osobe s brojnim komorbiditetima i teškim zdravstvenim stanjem it teškim bolestima, tako da to ne povezujemo s cjepivom”, dodala je Novosel.

Komentirala je i kada bi se moglo očekivati popuštanje restriktivnih mjera.

“Kad već polovica ili više od polovice bude procijepljena, uz osobe koje su preboljele prirodnim putem infekciju, vjerujem da ćemo kroz dogledno vrijeme moći očekivati nešto mirniji život”, istaknula je Novosel za N1.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL