|  |  |  | 

Grad Solin Vijesti ZP Izdvojeno

EKSKLUZIVNI INTERVJU: Novi gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević

dalibor-nincevic


Obzirom da je široj javnosti ve
ć poznato da je upravljanje našim Gradom, nakon što je dosadašnji Gradonačelnik g. Blaženko Boban svoj politički rad odlučio nastaviti u Saboru RH preuzeo dosadašnji zamjenik gradonačelnika g. Dalibor Ninčević bilo nam je iznimno zadovoljstvo popričati s g. Ninčevićem i prenijeti svim našim cijenjenim čitateljima njegove dojmove, želje i ciljeve koje želi ostvariti u svom daljnjem radu na ovoj poziciji u cilju promicanja boljitka za naš Grad i sve njegove žitelje.

Nedavno ste “zasjeli” u Gradonačelničku fotelju, pretpostavljam da je to bila samo formalnost budući da ste već 13 godina zamjenik gradonačelnika?

Ne bih rekao da sam „zasjeo u gradonačelničku fotelju“, prije bih rekao da me je dopala iznimna čast da temeljem Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi obavljanja dužnosti zamjenika gradonačelnika s ovlastima gradonačelnika preuzmem ovo mjesto, a nakon svojevoljne odluke Blaženka Bobana, dosadašnjeg gradonačelnika, koji je donio odluku da se povuče s mjesta Gradonačelnika grada Solina kako bi mogao obavljati dužnost saborskog zastupnika.
Želim se prije svega zahvaliti gospodinu Blaženku Bobanu, dosadašnjem gradona
čelniku, na svemu dobrome što je napravio upravljajući gradom Solinom u proteklih jedanaest godina. Meni osobno, iskustvo zajedničkog rada, kao njegovog zamjenika i najbližeg suradnika, biti će iznimno dragocjeno za nastavak kontinuiranog razvoja našega Grada.

Ipak, sad ste prvi čovjek Grada, uz tekuće poslove niz je otvorenih pitanja kod Sportskih kolektiva – da li mislite povećati proračun za rukometaše Solina, pošto su ove godine ušli u rank više?

Grad Solin sufinancira gotovo 70 različitih kulturnih, sportskih i humanitarnih, te socijalnih udruga. Sve te udruge, okupljajući uglavnom djecu i mlade su iznimno bogatstvo našega grada. Činjenica je isto tako da bez financijske pomoći Grada nijedna od navedenih Udruga ne bi mogla opstati. Ja mogu obećati daljnju skrb o Udrugama, od ulaganja u infrastrukturu do sufinanciranja njihovoga rada. Prvi prijem koji sam imao u novoj ulozi bio je prijem za dizačice utega i mlade rukometašice, jer sam i na taj način želio pokazati koliko Grad cijeni napore i uspjehe koje članovi naših Udruga postižu.
U tom smislu, ja osobno i Grad preko sportske zajednice Grada Solina podržati će i ulazak RK Solin u više natjecanje.

Ukratko nam približite najvažnije projekte na području grada koje će imati značajan učinak na živote naših sugrađana?

Čitav je niz projekata koji su u pripremi ili već u fazi realizacije, no ja ću se zadržati na onima koji će imati značajan doprinos u kvaliteti života naših sugrađana.

Projekt realizacije spajanja ulica Put mira i Matoševa. To je zasigurno jedna od prometnih rak-rana u našem gradu. Naime, realizacijom navedenog projekta koji obuhvaća i rekonstrukciju križanja na izlazu na Matoševu ulicu u mnogome će se rasteretiti promet u većem dijelu naselja Priko vode, a pogotovo u Ulici Put mira. Ne treba spominjati što će to značiti u vrijeme pogreba na Novom groblju.

Također očekujem završetak radova na vanjskom igralištu i balotištu pored školske dvorane OŠ kraljice Jelene do Dana Grada i blagdana Male gospe. Naime, izgradit će se vanjsko malonogometno igralište sa tribinama i pored njega balotište.

Zatim završetak prve faze izgradnje i uređenja Kulturno-informativnog centra na ulazu u Salonu.

Izrada projektne dokumentacije i priprema za izgradnju stambeno – poslovnog centra Rupotina, na sadašnjoj lokaciji gdje će biti vrtić, prostorije za mjesni odbor, ambulanta, kao i vanjsko igralište i balotište.

Četvrta osnovna škola vrlo važan projekt poglavito za daljnji i kvalitetni razvoj našega grada u osiguravanju kvalitetnog školovanja naše djece. Projekt se izvodi u suradnji sa Županijom splitsko dalmatinskom kao osnivačem, a vrijednost projekta je preko 35 milijuna kuna. Očekujemo da će radovi u izgradnji biti završeni i da će škola započeti s radom u školskoj pedagoškoj godini 2017./18..

U školi će biti mjesta za preko 450 učenika, a unutar njenog rada moći će se pružiti i cjelodnevni boravak. Projektom je predviđena i sportska školska dvorana, vanjsko igralište i parking prostor.

Grad je mlad, grad je lijep, grad raste, no kad pitamo građane oni ističu minuse. Zašto je to tako ?

Doista, kao što ste i rekli, grad Solin je mlad grad, lijep, pun života i sa toga aspekta smo sretni i zadovoljni. Kada se vratimo oko 25 godina unatrag vidimo koliko je grad Solin napravio kvalitetan iskorak u smislu infrastrukture, društvenih sadržaja i svega ostaloga. Možemo reći da je grad Solin od mjesta kojega su svi u širokom luku zaobilazili postao mjesto u kojem se rado dolazi i posjećuje. Ni mi u gradskoj Upravi nismo uvijek zadovoljni ni tempom kao ni načinom realizacije određenih projekata i sadržaja. Razlozi su većinom objektivne naravi, no ponekada se dogodi da iz subjektivnih razloga nešto nije kako bi trebalo biti. Zato pozivam naše sugrađane da se slobodno obrate, da ukazuju na sve ono što bi trebalo biti bolje i ljepše jer mi smo tu radi njih.

Kako ste zadovoljni mladim snagama u Gradskoj Upravi, jesu li spremni danas sutra preuzeti odgovornost?

Ja mogu izraziti zadovoljstvo radom gradskih službi, ali i programom stručnog osposobljavanja kroz gradsku Upravu gdje je prošlo oko tridesetak mladih obrazovanih ljudi. Neki od njih su već dobili priliku raditi u gradskoj upravi, a nastojat ćemo i dalje provoditi ovaj projekt, jer treba mladim stručnih i obrazovanim ljudima dati priliku. Inače zaposlenici Grada Solina predstavljaju jednu simbiozu uvjetno rečeno „starih i iskusnih“ djelatnika i mladih, koji brzo uče i donose nove ideje.

Nikako ne mogu shvatiti ulogu poduzetničkog inkubatora kad imamo poduzetnički centar?

Da objasnimo, Poduzetnički centri oblik su organizirane stručne i savjetodavne pomoći poduzetnicima u županijama, gradovima i općinama, Zadatak im je promovirati poduzetništvo, davati informacije o poticajnim mjerama, pomagati u pripremi poslovnih planova, organizirati seminare i druge oblike dopunskog obrazovanja poduzetnika, i surađivati s lokalnom samoupravom u provedbi različitih poticajnih programa.

Dok su Poduzetnički inkubatori usmjereni na podršku posebno poduzetnicima koji tek započinju poslovanje. Inkubatori mogu obavljati i obavljaju većinu zadataka kao i poduzetnički centri, no inkubatori uz stručnu podršku, oni omogućuju poduzetnicima korištenje poslovnog prostora po vrlo povoljnim uvjetima (bez najamnine ili uz smanjenu najamninu) kroz ograničeni broj godina. Uglavnom se radi o poduzetnicima s razvojnim projektima, pa je za osnivanje poduzetničkog inkubatora potrebna suradnja lokalne zajednice (koja osigurava prostor), znanstvene institucije i poduzetništva kao nositelja inicijative početnog kapitala.

Do kada
će građani Solina gledati zapuštenu plažu Mramornu i što Grad misli konkretno napraviti vezano za taj problem?

Upravo prije nekoliko dana sam u Upravi imao sastanak sa ljudima koji su potaknuli revitalizaciju uređenja plaže Mramorna i donijeli neke konkretne zaključke, a to su da u suradnji s Hrvatskim vodama osiguramo prilaz plaži od Širine, da se uputi zahtjev Lučkoj kapetaniji za nadohranu plaže, da se krene u postupak, u suradnji sa županijskim odjelom za pomorstvo u idejno rješenje uređenja plaže.
Da zaključim, dati im svoj doprinos da se u fazama oživi i ponovno uredi nekada najlijepša plaža u okolici, a i Solinjanima najdraža.

I za kraj, na što su trenutno usmjerene vaše aktivnosti kao gradonačelnika, kao i cjelokupne Gradske Uprave?

Moje aktivnosti su prije svega usvajanje za nastavak kontinuiranog razvoja našega Grada kroz dovršetak započetih i pripremu novih projekata, daljnju skrb za djecu, mlade studente i umirovljenike socijalno potrebne, skrb o invalidima i hrvatskim braniteljima.
Jedan od prioriteta će mi svakako biti pokušaj konačnog definiranja spornih područja, poglavito s Općinom Klis. I naravno kroz svakodnevne razgovore sa sugrađanima, osluhivati ih i crpiti nove ideje!

Na kraju se možemo samo zahvaliti našem Gradona
čelniku g. Ninčeviću na doista iscrpnim odgovorima, te mu poželjeti puno uspjeha u njegovom daljnjem radu na novoj i nadasve odgovornoj dužnosti, a Vama dragi naši čitatelji poručiti da se za sve svoje sugestije, prijedloge i komentare uvijek možete slobodno obratiti čelništvu našega Grada, a i Solin Live će sigurno dati svoj obol kako bi utjecao na promicanje našeg Grada te kako bi Vam pomogao da Vaše ideje, želje i ciljevi u korist Grada i njegovih žitelja budu ostvarivani u što kraćem mogućem roku.

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...