|  |  |  | 

Komentar dana Komentar Dana ZP Izdvojeno

DON LOVRE KATIĆ OTVARA BUTIK

 

Jutros me je nazvao jedan solinjanin uputivši me da zastanen isprid rodne kuće don Lovre Katića.

Da pročitam tabelu koja visi na žičanoj ogradi.

Foto: SL

Otišao sam i pročitao da se kreće u rekonstrukciju stambeno poslovne zgrade, investitora Mare Sapunar, poznatije kao mlađe sestre Željka Keruma.

Ništa čudno, zar ne?

Ta rodna kuća čuvenog solinjanina, već dugo strši okružena šporkicom, sagnjijalih zatvora, bez krova, kao stanište pantagana i sličnih gmizavaca. U samom centru Solina.

Svaki ozbiljni investitor uz obaveznu tabelu sa podacima daje na uvid i sliku izgleda objekta kad bude gotov za uporabnu dozvolu. Tog podatka nema.

E sad kreće sasvim drugačiji osvrt. Zaista nije poznato tko je, kako, pošto i zašto prodao tu kuću. Mišati se u poslove sa nekretninama nije potribno. No ovdje nije riječ o običnoj zgradi. Ovdje je riječ o posebnom zdanju u kojem se rodio i živio naš čuveni sugrađanin, svećenik, povjesničar i književnik, koji je za sobom ostavio silno kvalitetni trag što mu svi potomci Solina pripisuju i priznaju.

Zašto je Grad na čelu s Dalom dozvolio da ovo spomen obilježje završi u privatnim rukama?

Tim činom više nema nikakvu ingerenciju nad tim prostorom u srcu našeg Grada.

Zašto Grad nije otkupio tu kuću?

Nije li to čin potpunog ignoriranja spomena na svog velikana? Nije li to u konačnici sramota?

Svako središte, koje drži do sebe, unaprijed proglasi objekte od posebne važnosti i ako se ide u prodaju onda ima pravo prvotkupa.

U našem Gradu ista ideologija vlada već 30 godina. Ništa se po tom pitanju nije promijenilo od samog početka. Činjenica jest kako se naša vlast diči sa posebnosti Gospina svetišta. Zar se u svim prilikama ne zaziva taj vid turizma. Zar se i Bazilika nije izgradila na tim temeljima?

Džaba sva to ako se na ovakav način odnosimo spram velikanima koji su svoj život posvetili suživotu, učeći puste generacije kršćanskim vrednotama. Velikani su za vječnost i nikoja vlast nema mandat da tu praksu mijenja. Ako držimo do svetinja, a trebali bi smo, zašto ste dozvolili ovo svetogrđe.

Jer tu je već odavno trebao sjati muzej, Dom don Lovre Katić, gdje bi naraštaji i turisti rado svraćali a nema sumnje da bi im imali što pokazati.

Nadam se da pored ulaza u novi poslovni prostor neće ostati ploča koja tu već dugo tumači povjest toga doma, jer bi bilo svetogrđe povezati svetost sa tabelom “Sve po osam”.

Investitoru Mari Sapunar nudimo prostor da prezentira konačan izgled poslovno stambenog prostora jer nema se tu što skrivati.

A gradonačelniku Daali poruka da nas bar izvjesti o razlozima ovog očitog promašaja. Ove sramote.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...