|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

DEMOGRAFSKA KVAKA 22

 

 

Svi razmišljaju o toj djevojčici, a predsjednik Milanović se još nije oglasio o radu Centra za socijalnu skrb. O odgovornima za zločin. O direktnim i indirektnim krivcima za pokušaj ubojstva.

Možda mu ova tema nije dovoljno zanimljiva kao nadmetanje s Plenkovićem. Čekat ćemo Zdravka Mamića da započne reformu socijalne skrbi.

U futurističkoj seriji Black Mirror, jedna epizoda zove se “Hated in the Nation” – o tome je kako svaki dan jedna osoba koja preko društvenih mreža zbog nekog svog postupka ili izjave dobije najviše “dislajkova”, s hashtagom death to. Društvene mreže, uz pomoć novih tehnologija, eventualno uzrokuju smrt te najomraženije osobe. Ali sutra već postoji nova meta.

Tako su roditelji ove djevojčice ovih dana definitivno najomraženiji u naciji, i mnogima su zagorčali blagdane. Ali već znamo, sutra ćemo imati novi slučaj, i ova priča će se zaboraviti. Isto kao što ne znamo što je s djecom koju je otac bacio s balkona? Što je s roditeljima koji su pretukli tromjesečnu bebu 2012. godine (znamo samo da su socijalne radnice zadužene za taj slučaj napredovale u karijeri). Ali zato znamo kako je završio slučaj slabog interveniranja institucija u slučaju Zavadlav.

Roditelji te tromjesečne bebe također su bili “the most hated in the nation”. Prvih 5 minuta. Ali očigledno, sustav se nije pomakao s mrtve točke. I tako će bit i sad, sve do sljedećeg slučaja.

A što je sa svim slučajevima koji nisu dospjeli u javnost? U kojima djetetu nije smrskana glava, ali povrede su stalne, postupne i jednako terminalne?

Što možemo napraviti protiv roditelja-zlostavljača?

Prevencija je uvijek najbolje rješenje – treba spriječiti sadašnju djecu zlostavljača da sami postanu zlostavljači. Jer se začarani krug samo nastavlja, zlostavljači stvaraju žrtve i nove potencijalne zlostavljače. Jer sadašnja djeca zlostavljača upijaju samo taj model od svojih toksičnih roditelja… Emocionalno nezdravi roditelji samo će nastaviti krug zanemarivanja/zlostavljanja kojeg su naslijedili od svojih roditelja.

“Prioritet da se dijete vrati biološkoj obitelji” – to je najveća zabluda po kojoj se vodi Centar za socijalnu skrb. Nekad je biološka obitelj najgore mjesto na kojem dijete može biti.

Leglo zmija, sotonino okružje, deveti krug pakla. Mjesto u kojem će nemoćno dijete biti izigrano, izdano, iznevjereno od onih od kojih treba najveću zaštitu.

Manjak odgovornosti, višak djece

Najveći paradoks je da Hrvatska ima toliki demografski problem, a oni roditelji koji imaju najmanje odgovornosti obično imaju najviše djece. Broj djece je obrnuto proporcionalan količini odgovornosti. I tako se rješavaju demografski problemi.

Svake godine u prosjeku umire 15.000 ljudi više nego što se rađa. Hoće li tu razliku pokriti disfunkcionalne obitelji koje stvaraju puno djece koja će biti na teret društva? Koja će biti nesretna jer nisu imala adekvatne uvjete odrastanja? Koja će postati ovisnici, kriminalci, možda i ubojice? Ako su roditelji sami po sebi neodgovorni u odgoju, oni još manje mogu regulirati broj djece koji imaju. A oni koji imaju višak odgovornosti i previše razmišljaju o ovjetima u kojima će dijete odrastati, imaju manje djece. Ili uopće nemaju djecu.

Sad znamo za ovaj slučaj, ali koliko je još djece u opasnosti za koje ne znamo? Koja bi mogla svaki trenutak nepovratno nastradati? Koju treba zaštititi od bioloških roditelja? Kako da zavirimo u njihova 4 zida? Kad i same službe zatvaraju oči zbog preopterećenosti ili nesposobnosti.

Otac pretučene tromjesečne bebe ima još devetoro djece. To je dovoljno za zamisliti se tko radi na demografskoj slici Hrvatske.

Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta.

Fjodor Dostojevski

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)