|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

DARWIN U TURISTIČKOJ SEZONI

 

 

Otužno je gledati tu borbu, tu gladijatorsku arenu, divljaštvo, posvuda oko nas.

Ovo što gledamo i slušamo na snimkama skupine teritorijalnih taksista rezultat je darvinizma. Zakon jačega koji vlada svakom državom koja nije uređena.

Preživjet će onaj tko je glasniji, agresivniji, tko više prijeti i zastrašuje. Taksisti s običnom B kategorijom mogu zaraditi u jednom danu kao netko u cijeli mjesec zato jer nemaju inhibicija, jer su spremni ubiti da bi obranili svoj utržak.

Promet je postala nova gladijatorska arena. Ali ne samo promet, gladijatori su posvuda da bi obranili svoj dnevni utržak. Svjedočimo darvinizmu na ulicama, carskim trgovima, štekatima.

Jači je onaj tko je spremniji na niže udarce.

Znači mutirali smo (po Darwinu) da bismo postali ovo? Jesu li najnapredniji primjerci evolucije oni taksisti koji razbijanjem čeljusti brane teritorij? Je li to ta prirodna selekcija, odabir samog dna, onih najgorih, koji su spremni na silovanja i razbijanja lubanje da bi obranili svoj dnevni utržak od 500 eura?

Neće preživjeti oni najbolji nego oni najagresivniji.

Po kojem uopće kriteriju netko može obilježiti aerodrom, Peristil, ili štekat na rivi?

“Moramo tući ljude i gotovo”

Naravno da će svi normalni pobjeći od tih agresivaca (vođeni nagonom za preživljavanjem), i tu nastupa taj moment darvinizma. Nasilnici i žele taj efekt, da svojim agresivnim stilom rastjeraju svu konkurenciju sve dok ne ostanu sami na tržištu.

Na snazi je Zakon bahatijeg/agresivnijeg/nasilnijeg – to je rezultat kaosa. U kaotičnoj državi gdje nitko ništa ne zna, najbolje prolaze nasilnici. Neki misle da mogu uzeti svoj dio kolača samo agresijom. A država ih ne sprečava u tome, naprotiv – samo ih potiče svojom neorganiziranošću da budu još agresivniji, da razbiju još više lubanja.

Koji su se to neandertalci doselili u Kaštela, zapravo svugdje oko nas?

Ali mafija je uvijek imala svoju zaštitu, uvijek se nađu oni u policiji koji će štititi te divljake, neandertalce, obilježavače teritorija. Najgore od svega je da ih policija štiti, država im je saveznik.

Slična stvar se događa u samom središtu UNESCOve palače.

Jednako kao što je okupiran aerodrom, i Peristil je pod opsadom. Carski trg je već godinama obojan u žuto jer je jedna vlasnica turističke agencije odlučila okupirati prostor i obilježiti teritorij. Svi koji pokušavaju raditi bez upotrebe sile i agresije moraju se osjećati glupo.

Takvi znaju samo taj jedan način da opstanu – agresija, lomljenje kostiju, upadanje u osobni prostor, pritisak. Nitko ih ne regulira, i oni postaju sve agesivniji i uvjereniji da njihov način funkcionira. Kad izbroje svoj dnevni utržak koji iznosi i nekoliko prosječnih mjesečnih plaća, mogu samo zaključiti kako dobro rade, i trebaju biti samo još žešći.

Svugdje oko nas imamo primjere darvinizma na djelu. Sinovi vlasnika restorana u Dubrovniku pretukli su sezonske radnike u Slavoniji opet zbog teritorijalnosti – jer nema dovoljno mjesta za sve koji bi iznajmljivali kajake.

U ovoj državi dobro funkcioniraju oni koji plivaju u kaosu – a to su oni koji su spremni na klanja, silovanja, razbijanja lubanja i slično. Ove turističke sezone eskalirao je kaos kao rezultat liberalizacije tržišta.

Je li Darwin na ovo mislio dok je stvarao svoju Teoriju?

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u