|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

DALMATINSKA ZAGORA U GRADINI

 

 

 

Ka i svake godine, tako i ove, Grad Solin je pružija ruku KUD-ovima koji neumorno čuvaju tradiciju svoje rodne grude.

Veličanstveno uređena Gradina je uz puno gledalište odzvanjala zvucima ojkalice, rere, treskavice i gange uz čarobne diple i gusle sa neumornim igranjem opanaka u zavičajnom stilu.

Lipo je svidočit ovakovim trenima, naročito za nas koji smo odselili za prilikama, jer vridni naši ljudi nikako da dozvole zaborav lipoti kojon smo svidočili u nekim davnim, nostalgičnim, zemanima.

A da se ne kani odustati, sinoć smo se uvirili je je pozornicom prolazila lipa mladost koja je garancija da će starinska nošnja, zvuci i koraci, još dugo napominjat da smo mi ponosni vlaji koji su svjesni svoje prošlosti. Svjesni svoje obaveze prema precima koji su prkosili teroru neimaštine ma su nas poštene uputili u svit, za boljin, drugačijim i podnošljivijim.

Grijota bi bila da sve ode u zaborav pod teretom modernosti, jer čovik koji olako briše svoju prošlost neće se baš nauživati budućnosti.

Veliko hvala svim akterima koji su na sebe, nesebično, preuzeli teret  trajanja a Gradu Solinu na šansama koje nam nesebično nude.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.