|  |  |  | 

Komentar dana Komentar Dana ZP Izdvojeno

DALINO NEZNANJE I NEMOĆ

 

 

Dobio Mujo milijun eura na lotu. Pitali ga šta će s novcima.

Kaže, vratit ću neke dugove.

A ostalo?

Ostali neka čekaju.

 

Uvijek kad netko dijeli neke novce a koji nisu sa svojih deset prstiju zarađeni, dvije stvari mi padnu na pamet.

Prvo, neće biti dobro i pravilno utrošeni jer će onaj koji ih troši znati da kad ih potroši može tražiti još, a drugo, sve i da ih hoće pošteno potrošiti, jednostavno ne znaju kako. Čak i nije problem što ne znaju kako, problem je što ne pitaju šta i kako, ne smiju jer bi time priznali svoje neznanje i nemoć.

I tako, novci sjednu na račun i šta sad?

Ideje nemaš, nešto si obećao, ne znaš kako to ispuniti, a ne želiš nikog pitati jer si ti najpametniji u selu. I onda napraviš najgore moguće, kreneš s vraćanjem dugova tuđim novcima. Lista vjerovnika je poduža, sve si ih na neki način zadužio, svi žele biti u prvom redu naplate.

Ti se ponašaš kao pijani milijarder, dijeliš šakom i kapom, kao da sutra ne postoji.

I onda, odjednom, telefon zazvoni. Zovu oni koji su dali novac, pitaju dokle ste stigli sa idejom koju su platili, ti se izvlačiš nekim floskulama al njih one ne zanimaju.

Ne želiš priznati neznanje i nemoć.

Ok, nisi ništa napravio, nema veze samo vrati novac i nikom ništa.

Al kako vratiti kad si pola potrošio na vraćanje dugova. I ne samo to. Vraćanjem novca priznaješ neznanje i nemoć, a to znači da u budućnosti više nema novca za nove ideje.

Što napraviti?

Jednostavno, samo početnu ideju dodatno poskupiš i naplatiš onima koje predstavljaš. Vratiš novce onima koji su ti ih dali, druge nećeš dobiti ali nije te ni briga, barem si pola dugova riješio.

Ostali neka čekaju.

Naravno, to je lako i jednostavno. Oni su te izabrali jer si najpametniji u selu. Oni ne pitaju kako i na šta trošiš njihove novce. Njima je dovoljno da im kažeš kako će sve biti u redu i da moraju imati povjerenja. I oni ti vjeruju jer bi u protivnom priznali vlastito neznanje i nemoć koje ih je vodilo onog dana kad su te birali i kad si njihovim glasovima izabran.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...