|  |  |  | 

Grad Solin Vijesti ZP Izdvojeno

CONNECTING SEPARATED – Festival PUTEVIMA BAŠTINE, 1. dio

Festival PUTEVIMA BAŠTINE dio je projekta CONNECTING SEPARATED koji se provodi kroz IPA Program prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne u Hercegovine 2007.—2013.

Letak_harmonika_HR-primjer1-page-001 conecting separated

 

Od 19. do 24. rujna 2016. u Solinu i Ljubuškom paralelno će se odvijati radionice za djecu, izložbe, predavanja, kvizovi znanja, koncerti, panel diskusije, kazališne predstave i kino projekcije s ciljem predstavljanja baštine duž rute rimske ceste Salona—Tilurij—Bigeste—Narona. Pridružite nam se u otkrivanju puteva baštine!

PONEDJELJAK, Dom kulture Zvonimir, 19.09. u 19:00 – Svečano otvaranje festivala

Ovog ponedjeljka 19. rujna 2016. u 19:00, u prostorijama Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin će se upriličiti svečano otvaranje festivala „Putevima baštine“, koji se odvija kroz projekt Connecting Separated (Program IPA cbc Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007.-2013.)

Na otvorenju će biti postavljena izložba o samom projektu koji se bavi prezentacijom svih povijesnih slojeva trase rimske ceste koja je povezivala, a i danas povezuje prostor od Solina, preko Ljubuškog do Vida kod Metkovića. Festival i izložbu će otvoriti Gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević.

U sklopu događanja održat će se i predstavljanje turističkog zemljovida i knjižice projekta, svojevrsnog vodiča po kulturnoj ruti. Navedene materijale predstavit će stručnjaci koji su sudjelovali na projektu – arheolog Ivan Alduk, krajobrazni arhitekt Igor Belamarić, Stipe Božić u ime HGSS Stanice Split te voditeljica projekta Antonija Eremut Erceg. Nakon toga će biti premijerno prikazan promotivni film snimljen duž spomenute rute, u produkciji Mitoman Filma. Događanje će završiti druženjem uz koncert grupe „Swingin’ 4“.

Letak_harmonika_HR-primjer-page-002

Projekt Connecting Separated (Povezivanje razdvojenog) polazi od rimske ceste koja je povezivala Salonu (Solin) i Bigeste (Ljubuški), te završavala u Naroni (Vid). Mapiranje kulturne i prirodne baštine, gastronomske ponude i događanja duž navedene rute pridonosi razvijanju zajedničke turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja uporište pronalazi u kulturnoj i prirodnoj baštini.

Projekt traje 24 mjeseca i provodi se kroz 3. poziv za dostavu projektnih prijedloga IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH 2007.-2013. Ukupne je vrijednosti 455.737,53 EUR, od čega 82,83% iznosi financiranje EU. Nositelji projekta su Grad Solin i Općina Ljubuški, dok su partneri Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG.

Više o projektu saznajte na sljedećim poveznicama:

http://connectingseparated.eu/
https://www.facebook.com/ConnectingSeparated/

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u