|  |  | 

SD Županija ZP Izdvojeno

CEMEX-ov sustav upravljanja sigurnosti u cestovnom transportu certificiran prema ISO 39001

 

 

Alen Voloder, predsjednik uprave CX-a i Davor Ljubek, DNV

CEMEX je u segmentu proizvodnje cementa i betona jedna od rijetkih organizacija koja posjeduje ovaj prestižni certifikat na području Europe

CEMEX Hrvatska nositelj je certifikata ISO 39001:2012 koji potvrđuje uspješnost upravljanja sigurnošću u cestovnom transportu. Time je postao jedan od rijetkih proizvođača cementa i betona koji je certificiran prema ovom standardu na zahtjevnom europskom tržištu.

Predstavnici CX-a s certifikatorom

Certifikat je kompaniji uručen nakon što je krajem prošle godine certifikacijska kuća DNV provela audit sustava upravljanja sigurnosti u cestovnom transportu CEMEX-a Hrvatska prema standardu ISO 39001:2012 Road Traffic Safety Management System. Ovaj standard osmišljen je kako bi se vodili i vrednovali rezultati rada na sprječavanju mogućih nesreća, izbjegavanju tjelesnih ozljeda te smanjenju materijalnih šteta u cestovnom transportu.

„Briga o sigurnom sudjelovanju u prometu nije samo važno pitanje u smislu zaštite vozača, već i upravljanje njegovim učincima na zajednicu i na sve CEMEX-ove dionike. Zato nam je izuzetno drago što smo među rijetkim kompanijama čiji je sustav upravljanja sigurnošću u prometu postao nositelj ovog certifikata“, rekao je prilikom uručenja certifikata predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska Alen Voloder.

„Zaštita na radu naš je prvi prioritet, a jedna od najvažnijih aktivnosti kojom se unutar toga bavimo odnosi se upravo na sigurnost u prometu. Vrlo ozbiljno shvaćamo svoje utjecaj i odgovornost obzirom na naš opsežan lanac opskrbe građevinskim materijalima cestovnim transportom. Sada i ovaj prestižni certifikat ulazi u naš portfelj ostalih dugogodišnjih certifikata sustava upravljanja, a ujedno je i potvrda naše kontinuirane nadogradnje i uspješnog upravljanja sustavima s posebnim naglaskom na sigurnost svih naših dionika u cestovnom transportu te zalog za daljnja poboljšanja“, dodao je Fabjan Ruščić, voditelj zaštite na radu CEMEX-a Hrvatska.

„Čestitam CEMEX-u na dobivenom priznanju i odluci da svoje poslovanje vodi prema globalno prihvaćenim standardima. Implementacija zahtjeva standarda i certificiranje sustava poslovanja prema standardu ISO 39001, a kojeg ima samo manji broj kompanija ne samo u Europi već i globalno, pokazuje CEMEX-ovo usmjerenje prema kontinuiranom fokusu na očuvanje zdravlja i života svakog dionika u segmentu prometa u kojem sudjeluje, te iskazuje usmjerenje kompanije u implementaciji sigurnih i pouzdanih poslovnih praksi“, istaknuo je Davor Ljubek, predstavnik certifikacijske kuće DNV.

Kompanija posvećuje posebnu pozornost sigurnosti svih sudionika u prometu te provodi obuke sigurne vožnje koje moraju proći svi vozači ugovornih prijevoznika. Najbolje među gotovo 170 vozača kamiona iz 46 tvrtki partnera CEMEX svake godine i nagrađuje, trajno potičući upravo vožnju prema posebno određenim kriterijima sigurnosti.

Podizanje svijesti o važnosti sigurnosti u prometu također je važan dio CEMEX-ovog rada u ovom segmentu. Tijekom posljednje dvije godine pokrenute su kampanje usmjerene na sigurnost pješaka u prometu pod nazivom „Ne riskiraj – pogledaj prije nego iskoračiš“ te „Ne tipkaj dok voziš“, a već dugo niz godina tvrtka uoči početka školske godine provodi i kampanju sigurnosti na cestama usmjerenu na vozače i školarce, naročito prvašiće. U svojim nastojanjima često se udružuje i s partnerima pa je tako prošle godine sudjelovala i u preventivnoj akciji PU splitsko-dalmatinske pod nazivom „Smanji brzinu i guštaj u litu“.

Za svoje inicijative u ovom segmentu CEMEX Hrvatska nagrađen je čak trima Hrvatskim velikim nagradama sigurnosti, i to tri godine za redom, od 2019. do 2021.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL