|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

CEMEX Hrvatska dobitnik Velike nagrade sigurnosti u kategoriji društvene odgovornosti

 

CEMEX Hrvatska dobitnik je Velike nagrade sigurnosti u kategoriji društvene odgovornosti za svoje inicijative sigurnosti na cestama. Nagradu dodjeljuje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u dvanaest kategorija povodom obilježavanja Hrvatskih dana sigurnosti.

Inicijative usmjerene na brigu o školarcima u prometu te akcija „Ne riskiraj – pogledaj prije nego iskoračiš“ nagrađene su kao najbolji projekti društvene odgovornosti usmjereni na sigurnost. Nagradu je na svečanoj dodjeli, održanoj u Opatiji, uručila Maja Pavelić Opuhač, potpredsjednica HUMS-a, a preuzeo ju je ​Fabjan Ruščić, voditelj Odjela zaštite na radu CEMEX-a.

„I kampanja „Ne riskiraj“ i briga o djeci u prometu dio su CEMEX-ovih trajnih napora da poveća razinu razumijevanja važnosti očuvanja sigurnosti ljudi. Stoga nas jako veseli ova nagrada, koja će nam također biti i poticaj da nastavimo sa svim našim aktivnostima u ovom segmentu, kao i da ih unaprjeđujemo i time podižemo letvicu uspješnosti zaštite na radu za cijelo naše gospodarstvo“, rekao je Fabjan Rušičić prilikom preuzimanja nagrade.

U ime peteročlanog žirija koji je izabrao 12 pobjednika među 48 konkurenata dr.sc. Vlatko Cvrtila rekao je kako je cilj Velike nagrade sigurnosti pokloniti pozornost onima koji pokazuju put kojim bi i drugi trebali ići.

“U MUP-u snažno zagovaramo koncept da se okupe institucije, predstavnici znanstvene zajednice, privatnih kompanija i mediji i svi ostali na jačanju sigurnosti RH, čiji je bitan aspekt sigurnost prometa na cestama. Intencija je smanjiti broj poginulih u prometu, u čemu i uspijevamo jer ove godine imamo 38 osoba manje poginulih nego u istom razdoblju lani. Cilj nam je podići prometnu kulturu u Hrvatskoj koja je još prepoznatljiva po tome da se pojas stavlja kad se prijeđe u Breganu”, rekao je, među ostalim, ministar Davor Božinović na ceremoniji dodjele nagrada.

Žiri Velike nagrade sigirnosti činili su predsjedavajući, prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN Zagreb, dr.sc. Krunoslav Borovec, dekan Visoke policijske škole u Zagrebu, izv.prof.dr.sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Ana Raić Knežević, novinar, izv.prof.dr.sc. Valentina Kranželić, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu i mr. Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Osim ovih inicijativa, CEMEX u svom programu društveno odgovornog poslovanja posvećuje posebnu pozornost sigurnoj vožnji i sigurnosti svih sudionika u prometu te provodi obuke sigurne vožnje koje moraju proći svi vozači ugovornih prijevoznika. Svi kamioni koji prevoze proizvode tvrtke CEMEX označeni su naljepnicom „Kako vozim“ i istaknutim besplatnim brojem telefona na kojeg ostali sudionici u prometu mogu dojaviti nepridržavanje prometnih pravila ili bilo koje druge propuste u prometu vozača ugovornih prijevoznika.

***

„Nula ozljeda zauvijek“, moto je kojim se već godinama vodi tvrtka CEMEX Hrvatska u nastojanju da osigura najvišu razinu zdravlja i sigurnosti za svoje zaposlenike i kooperante. CEMEX-u zahtjevi zaštite na radu daleko nadilaze industrijski prosjek i regulatorni okvir. Brojni su projekti koje CEMEX provodi u okviru ovog sustava, no najzapaženiji su osobna procjena rizika po sigurnost, zatim sustav upozorenja na opasnosti koje mogu rezultirati ozljedama, oštećenjima ili narušavanjem zdravlja (tzv. kartice „Izbjegnuto/opasno“) te sigurnosno zaključavanje strojeva. Tvrtka također polaže puno pažnje u prevenciju zdravlja osiguravajući sistematske i specijalističke preglede za svoje zaposlenike te provodeći interne projekte brige za zdravlje.

Za sve ove projekte tvrtka je tijekom godina višestruko nagrađivana, a najistaknutiji je niz nagrada Indeks DOP-a koje dodjeljuju Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj te DOP nagrada Hrvatske udruge poslodavaca, i to baš u kategorijama odgovornih politika i praksi u radnoj okolini.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u