|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

Ćakule male u Tetrinu GK Solin

 

Odrastanje u Vranjicu, ali i Slavoniji i u Povljima na otoku Braču tema su knjige Ćakule male autorice Marije Grgić čije je predstavljenje organizirano u Teatrinu Gradske knjižnice Solin. Predstavljanje knjige organizirano je u intimnoj atmosferi jer je zbog epidemioloških mjera publiku činila samo autoričina obitelj i bliski prijatelji, ali dobre atmosfere nije nedostajalo.

Za nju se podinula i sama autorica čiji su članovi obitelji večer glazbeno upotpunili, tako je brat joj Jakov Jurić u predstavljanje uveo odsviravši “Konobu” na svojoj trubi, a večer su zaokružili vokalno nadareni članovi Marijne obitelji, uključujući i nju samu, pjesmom “Tiho plovi brod”.

Knjigu su uz autoricu predstavili i njena bliska prijateljica i jedna od likova iz knjige, Sandra Burić Matas, potom u ime nakladnika, Ilija Protuđer te autorica predgovora, Ivana Čagalj, a večer je moderirao Jurica Benzon.

„Ovim sam zapisima htjela svoje djetinjstvo i odrastanje u Vranjicu, ali i u Slavoniji i u Povljima, približiti prvenstveno svojoj djeci, zapisati ih kako bi im se oni uvijek mogli vraćati, zapis po zapis i na kraju je nastala knjiga, prve reakcije su me oduševile, a najviše reakcije moje djece, ali i druge djece iz Vranjica koja su je pročitala – otkrila je autorica.

„Marija je ovom knjigom sačuvala uspomenu na jedno vrijeme, vrijeme s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća, to je uspomena za sve nas koji smo njeni akteri. Zbog načina pisanja ova knjiga može pronaći čitatelje među raznim generacijama i posebno me veseli što je jezikom i sadržajem bliska djeci – komentirala nam je Sandra Burić Matas dodavši kako je s velikim guštom pročitala knjigu i tako se vratila u mnoge pomalo i zaboravljene dane svoga djetinjstva.

U ime nakladnika, knjigu je prokomentirao Ilija Protuđer kazavši kako se njena vrijednost može objasniti kroz četiri stavke: jezik, običaje, povijest i vjeru.

„Ove četiri stavke – vranjički čakavski govor, potom povijesne činjenice te narodni običaji koji se njeguju kroz proslavu vjerskih blagdana divan su zapis jednog vremena – kazao je Protuđer

„Marija je knjigu započela s motivom kamena, kamena u dvoru oko kojeg su se svi okupljali. Taj kamen zapravo je simbol onog nekadašnjeg zajendištva i dobrosusjedskih odnosa. Nažalost, kauč sve manje služi za druženje i komunikaciju, a sve više samo za tipkanje po mobitelu – kazala je Ivana Čagalj prilikom svog osvrta na knjigu posebno pohvalivši autoricu koja bez formalnog obrazovanja iz književnosti itekako lijepo i intiutivno piše i povezuje svoja sjećanja u jednu smislenu cjelinu potičući pritom na povratak zajedništvu koje je obilježilo njeno djetinjstvo.

O čemu se još ćakulalo u Teatrinu te večeri moći će se uskoro vidjeti na snimci koja će biti objavljena na društvenim mrežama i mrežnoj stranici solinske Knjižnice.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL