|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

BROADWAY U TEATRINU

 

 

Dugo čekana promocija nove zbirke poezije, „JER TI SI TA“, našeg Veselina Vetme, ovu večer u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, nikog od prisutnih nije ostavila ravnodušnim.

Dupkom pun Teatrin ovu večer je sličija na Broadwey teatar, jer se na pozornici odvijao nevirovatan prikaz jednog iznimnog djela na način dosad nepoznat solinskim ljubiteljima umjetnosti. Strepnja se uvukla u svih nas jer nije baš jednostavno postavit mjuzikl a da za to nisi vičan i upućen.

Jednočinku, mjuzikla „BRODOVI OD PAPIRA“, uglazbio je solinski maestro Marin Limić dok je stihove čitao sam autor.

Imena sa pozivnog plakata su donekle nudila spokoj ma kad se uzme u obzir neiskustvo, onda sumnja i strah pomalo zaokupe.

Bez razloga. Odmah se vidija timbar nauma kad je sjajna diva Izabela Martinović otpjevala uglazbljene Veselinove stihove uz klavirsku pratnju autora glazbe.

Sve dalje što se odvijalo na pozornici, gdje je autor svojim smislenim pokretima, porukama, recitacijama, plesom, nudija sebe i svoje dilo, spada u novu dimenziju talentiranosti autora jer ponuđeno je ritkost na promocijama. Danima mi je Veselin tumačija svoj naum, uz kavu, jer o ničemu drugom nismo ni pričali. Priznam, iz prve nisan baš shvaćao naum, plašija san, se bez razloga.

Toliko zanesenosti, odlučenosti, volje i truda je došlo do izražaja upravo ovu večer kad je sa zadnjim stihovima Teatrin ugasija svjetla, a na naklon izišli akteri. Takav aplauz gane autora, takav aplauz ovu večer je bija čin iskrenosti, oduševljenja i zahvale jer se sve splelo u jedno veliko zajedničko.

Tren prije samog kraja, tren kad je autor pokuša zahvalit svima koji su mu se nesebično dali u pomoć, tren je koji nikog od nas nije ostavija ravnodušnim, kad su autorove suze izazvale silne emocije te sam uvjeren da ni jedno oko nije ostalo suho.

Kad se sa suzama nekomu zahvali, kad se prospe tolika ganutljivost onda nema razloga da se zbirka ne uzme u ruke jer stihovi našeg Veselina su nešto najiskrenije što imate šansu pročitati.

Autor je svjestan da je večer uspjela uz silnu i nesebičnu pomoć prijatelja no zločin bi bija ne napomenuti kako su GK Solin i Teatrin, sa Ivanom Perošem i Vesnom Žižić, na putu da postanu neizbježan kutak di će umjetnici sa svih strana rado dolazit u prezentaciju svojih djela.

Večeras je Solin nanovo udrija pečat svoje posebnosti a; Veselin Vetma, Marin Limić, Izabela Martinović, Romana Šauperl, Ivan Miličević i svi mi prisutni dajemo garanciju kako nas čeka duga plodna aktivnost u našem Teatrinu.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.