|  |  | 

Pametnomu dosta ZP Izdvojeno

BRENDIRANJE GRADA PREKO NAJVEĆEGA BLAGA

 

Kad bi sad na trenutak zastali na samome naslovu i pokušali pogoditi o kojem je brendu riječ i da za to imate tri pokušaja, velika većina vas bi sva tri puta promašila ceo fudbal što bi reka Milojko Pantić.

Jer to blago nije antička Salona, najstarije nalazište u ovom dijelu Europe, to nije ni prasvetište Gospe od Otoka, najstarije marijansko svetište u Hrvata, to nije ni kraljevski grad u kojem se krunila kraljica Jelena, prve tri logične asocijacije pri spomenu grada Solina. Ti brendovi su odavna zarasli, što pod šumom visokog i niskog raslinja, što pod paučinom povijesnih knjiga, dok Majčino ime izgovaraju tek naborane usne pokoje starice sa Krunicom u ruci.

Vremena se mijenjaju i moramo ići ukorak sa njim, pratiti moderne trendove i pronaći način kako od jednog od njih napraviti prepoznatljivi brend. Brend za koji se Solin odlučio u planu razvoja grada za razdoblje 2016-2116, kada bi po najhrabrijim procjenama trebali biti vidljivi prvi rezultati, su naša djeca, ujedno i naše najveće blago. Pa tako na svakom koraku ko po nekoj špranci odzvanja “grad prijatelj djece”, “najmlađi grad u Hrvatskoj”…

Jasno je kako im je taj brend upao u ruke sasvim slucajno, kao Žanu Tabaku prsten u Houstonu ili Petru Krpanu bronca u Francuskoj. Pisali smo već o tome, mlada obitelj + jeftini kvadrati = Solin. Nejasno je doduše kako i na koji način ga planiraju iskoristiti. Sudeći po dosadašnjim potezima, u prvom redu pratećoj infrastrukturi(škole i vrtići), kojih kronično fali, odgovor je nikako i stječe se dojam da se još nisu snašli, još se traže. U tom traženju, dok brend sam sebe ne izbrendira, ne smije biti ni teret gradskog proračuna.

Pa tako na adresu naše redakcije stižu dokazi da baš i nije jeftino biti dijete u gradu Solinu. Jeftini kvadrati očito nisu imali fiksnu kamatnu stopu. Sve van zidova vrtića dodatno se plaća. Dječje predstave u domu kulture Zvonimir su skuplje od Cinestarove srijede, cijena autobusne karte od Marusinca do centra Na te iste predstave parira onoj iz Zmijavaca za Zagreb bez studentskog popusta. Navodno su za predstavu “Ribar Palunko” posudili pastrvu iz ribogojilišta.

Jednom rječju, kompletno šisanje u svrhu brendiranja grada priko leđa naše djece, najvećega blaga. Zasad ta ista djeca od svega imaju one dvije gore spomenute parole. Čak su im i maškare jučer ukrali, šta od budućnosti onda mogu očekivati???

Žan Tabak bar ima svoju ulicu u Houstonu, solinska djeca i na to još uvik čekaju.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Solin Info

Solin Live na Instagram-u