|  |  | 

Male priče ZP Izdvojeno

BLAGODATI KURKUME I KOKOSA

 

Nakon naših tjelovježbi i zdravih napitaka malo ćemo se upoznati s blagodatima kurkume i kokosa.

kurkuma

Premda smo se kokosa dotakli već i ranije on je kao i kurkuma neiscrpna tema. Kurkuma nam stiže iz Azije, nazivaju je čudom prirode, kraljicom začina, a Marco Polo je u svom dnevniku opisuje kao nevjerojatan korijen koji ima sve osobine šafrana, a nije šafran.

Indijanci je doživljavaju kao svetu hranu i u svojim zapisima navode kako ima energiju Božanske majke Mahalakshmi.

Kako bilo kurkuma zaslužuje nositi sva ova imena kada se uzme u obzir na koje se sve načine ne samo u kuhinji, već i u njezi tijela, kose…zdravlja sve može primjenjivati, a sve zbog svog nutritivnog sastava koji obiluje makro i mikro nutrijentima, unutar kojih se nalaze ugljikohidrati, proteini, masti,. Tu su nam i vitamini i to vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin E i K, te minerale kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, mangan i selen kao i udio vlakana. Glavni sastojak kurkume je narančasti pigment kurkumin koji ima najsnažnije protuupalno djelovanje u biljnom svijetu, a ne proizvodi nikakve nuspojave.

Zbog velike mogućnosti zaustavljanja upalnih procesa koristi se i kao idealan izbor kod reumatidnog artritisa, kolitisa, Chronove bolesti, kao i upalnih stanja kože.

Što se tiče nama svima bolje poznatog kokosa, kojeg neki nazivaju stablo od tisuću koristi, drugi stablo koje pruža sve životne potrebe ili drvo života, ja Vam donosim priču koja me jako dojmila, priču koja priča kako je nastalo drvo kokosa, a vi odlučite da li vjerovati u nju i da li Vam se sviđa.

Legenda kaže da je kokosov orah ponikao na tlu Polinezije iz sjemena u koje se pretvorila ne ostvarena ljubav lijepe poglavičine kćeri po imenu Hina i siromašnog, neuglednog mladića Aala. Ne mogavši živjeti bez voljene, mladić je umro, a iz njegovog groba koji je Hina natapala suzama izniklo je neobično drvo: tanko, vitko i toliko visoko da je nadmašilo svo okolno raslinje. Krošnjom je dodirivalo nebo uzdižući ljubav u vječne, božanske visine. Da bi ga Hina mogla gledati, orah je dobio Aalov lik.

Nakon naše male priče o kurkumi i kokosu dođe vrijeme da podijelimo i neke recepte koji su, osobno sam se uvjerila savršeni, laki za pripremu i svima dostupni.

Njegujte svoje lice i tijelo uljem kokosa i biti će vam zahvalno, izbacite sva ulja, osim maslinovog naravno i kuhajte na kokosovom ulju, vjerujte osjetit će te razliku jako brzo i Vaše tijelo i organizam će Vam biti zahvalni.

Spravite masku za lice od žličice kurkume, kokosa i jogurta, pa sve pomiješajte i nanesite na lice i vrat, ako imate suhu kožu, a ako imate masniju samo izbacite kokosovo ulje i postupite isto. Nakon pola sata dobro isperite lice mlakom vodom i više puta jer kurkuma ostavlja žuti trag, ali bez bojazni lako se uklanja kako s lica tako i s ubrusa za lice. Prednosti prirodnih sastojaka su što ovu masku možete koristiti i dva puta tjedno i primijetit ćete sjaj koji daje vašoj koži te ju pročišćava.

Drage moje, a i vi muškarci koji se sve više gledate u ogledalo, okrenite se prirodi jer ona je neiscrpan izvor zdravlja i bogatstva.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL