|  | 

Grad Solin

Blagdan svetog Martina i Dan MO Vranjic

 

 

U srijedu 11. studenog 2020. obilježava se blagdan svetog Martina, zaštitnika župe sv. Martin u Vranjicu. Sukladno preporukama Splitsko-makarske nadbiskupije na misnim slavljima koja će se održati s početkom u 10.30 i 18.00 sati i neće biti pjevanja.

Tradicionalno u povodu blagdana svetog Martina su se održavala razna događanja pod nazivom „Dani svetog Martina u Vranjicu“ u organizaciji Grada Solina i Mjesnog odbora Vranjic, ali ove godine zbog epidemije COVID 19 sva događanja su otkazana s ciljem suzbijanja širenja virusa.

Tko je sveti Martin?
Spomendan svetog Martina, 11. studenog, dan je njegovog pokopa (umro je 8. studenog 397. godine. u Francuskoj), a rođen je 316. godine, kao sin rimskog vojnog časnika u panonskoj Sabariji, u današnjem Szombathelyu u Mađarskoj.
Sveti Martin dio djetinjstva proveo je u talijanskom gradu Paviji. Tu je usvojio dio humanističke naobrazbe. U Paviji, Martin dolazi u kontakt s kršćanima koji su ga zanijeli svojom idejom ljubavi prema bližnjem. Roditelji, koji nisu bili kršćani, odvraćali su ga od, tada još, nove vjere. Smatrali su kršćanstvo čudnom istočnjačkom sektom. Protiv njegove volje, unovačili su ga u carsku gardu. Usred zime, našao se pred vratima grada Amiensa u Galiji te susreo siromaha prosjaka, koji je od njega zatražio milostinju. Nemajući kod sebe novaca, a gledajući prosjaka kako se smrzava, odrezao je polovicu svoga vojničkoga plašta i dao mu da se zaogrne. Sljedeće je noći usnio san vidjevši samoga Gospodina, zaogrnuta u polovicu plašta, koji mu je govorio: “Ovim me je plaštom zaogrnuo Martin.” Završivši vojnu službu i oprostivši se zauvijek od nje, Martin je bio zaređen. Nakon toga se vratio kući u Panoniju, gdje mu je uspjelo pridobiti za kršćanstvo vlastitu majku. Od kuće je pošao u Milano, gdje se vodila duhovna borba protiv krivovjeraca arijanaca. Martin je i tu branio vjeru u Kristovo božanstvo, u njegovu istobitnost s Ocem. Zbog toga je bio prognan iz Milana te se sklonio u pokrajinu Liguriju. No ni tu nije dugo ostao, već je pošao u Poitiers, u Galiju, gdje se predao kontemplativnom životu u samostanu. Bio je izabran za biskupa grada Toursa te posvećen 370., a 371. godine izabran je za biskupa.
Sveti Martin se štuje kao zaštitnik vinara i vinogradara, ali i kao zagovornik protiv alkoholizma, no osim toga, i kao jedan od zaštitnika Francuske, zaštitnik konjanika i uzgajivača konja, vojnika, hotelijera, borbe protiv siromaštva…

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL