|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

‘Baštinci’ bi natkrili ruševine sv. Stjepana i tu vratili sarkofag kraljice Jelene

 

Arhitekt društva Josip Matijević u izlaganju o tome kako Društvo prijatelja baštine vidi uređenje Gospinog Otoka kao najvažnije istaknuo je kako bi crkvu sv. Stjepana čije se ruševine nalaze sjevernije od sadašnje crkve Gospe od Otoka otkopao i stavio je u staklo i tu vratio sarkofag kraljice Jelene (Helena) jer je tu originalno i pronađen.

Istaknuto je kako je bitno da se kraljica Jelena ‘vrati kući’, na Gospin Otok. Njen je sarkofag trenutno u MHAS-u na Mejama. Taj bi prostor mogao biti maleni muzej, svečana dvorana ili nešto treće.

Jeli se projekt uklopio u prostor prosudite sami.

Društvo prijatelja solinske baštine

Udruga je slobodno i dobrovoljno osnovana radi sljedećih ciljeva:

Upoznavanja građana s kulturno-povijesnom baštinom solinskoga kraja, te isticanja njihove vrijednosti i važnosti za nacionalnu kulturu i povijest
Poticanja na maksimalnu zaštitu, popravke, konzervaciju, restauraciju i restituciju spomenika i svi drugih povijesnih vrijednosti solinske baštine.
Pronalaženja i otkupa predmeta od povijesnog i etnografskog značenja i njihove zaštite.
Materijalnog pomaganja izvršenja programa akcija organizacija koje djeluju u oblasti zaštite spomenika kulture, arhivske građe i drugih kulturnopovijesnih vrijednosti.
Suradnje sa znanstvenim, stručnim, umjetničkim, kulturnim i prosvjetnim institucijama i udrugama kao i sa tijelima državne i lokalne samouprave.
Otklanjanje šteta na spomenicima.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik, glavni urednik, novinar i fotograf Solin Live portala...

Solin Info

Solin Live na Instagram-u