|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

ARHEOLOŠKA SENZACIJA U STROGOM CENTRU SOLINA!

 

Prenosimo novu objavu i fotografije udruge “Društvo prijatelja solinske baštine”; 

(NE) MOGUĆE?! U STROGOM CENTRU SOLINA – ARHEOLOŠKA SENZACIJA

Za potrebe daljnjega planiranja načina uređenja područja u strogomu centru grada, na prostoru na kojemu su smještene barake s upravom Dječjega vrtića “Cvrčak” i nekoliko udruga, a na kojemu je naše Društvo predložilo uređenje gradskoga trga prilikom sondiranja pronađeni su izuzetno zanimljivi arheološki ostatci.

Naime svega nekoliko centimetara ispod površine pronađeni su savršeno očuvani rimski mozaici, podnice i popločanja uz mnoštvo sitnoga arheološkoga materijala kako to i biva prilikom radova u Solinu.

Očuvani mozaici i podnice se pružaju ispod navedenih baraka, zapadno prema samostanu svetoga Rafaela, istočno prema zgradi pošte te sukladno dosadašnjim, ranijim arheološkim istraživanjima i sjeverno prema livadi uz zgradu gradske uprave i poznatu ulicu koja vodi u samo srce Salone.

Sukladno dosadašnjim eksperimentima unutar ove arheološke “zone B” ostaje za nadati se da su ova istraživanja samo želja za potvrdom vrijednosti baštine koju krije solinska zemlja i sukladno tome njezinoj prezentaciji, a ne kako će zloguki reći za potrebe izgradnje kakve zgrade…

U najboljemu svijetlu gledano mogućnosti su nebrojene; arheološki ostatci u strogomu središtu grada; gradski trg; staklena popločanja rimskih mozaika; antička ulica…

U Solinu odnedavno djeluje “Društvo prijatelja solinske baštine” udruga koja je slobodno i dobrovoljno osnovana radi upoznavanja građana s kulturno-povijesnom baštinom solinskoga kraja, te isticanja njihove vrijednosti i važnosti za nacionalnu kulturu i povijest. Poticanja na maksimalnu zaštitu, popravke, konzervaciju, restauraciju i restituciju spomenika i svi drugih povijesnih vrijednosti solinske baštine.

Pronalaženja i otkupa predmeta od povijesnog i etnografskog značenja i njihove zaštite. Materijalnog pomaganja izvršenja programa akcija organizacija koje djeluju u oblasti zaštite spomenika kulture, arhivske građe i drugih kulturnopovijesnih vrijednosti.

Suradnje sa znanstvenim, stručnim, umjetničkim, kulturnim i prosvjetnim institucijama i udrugama kao i s tijelima državne i lokalne samouprave i otklanjanje šteta na spomenicima.

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u