|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

6,5 milijardi i 2 kune

 

6,5 milijardi i 2 kune

Zdravstvo u brojkama

34 % građana doprinosima financira čitav sustav

6,5 milijardi kuna – trenutni dug zdravstvenog sustava

34 milijarde kuna – troškovi COVID-a za zdravstvo

16 milijardi – iznos koji pokrivaju osiguranici u zdravstvenom sustavu

 

Zdravstveni sustav često se slikovito uspoređuje sa sustavom navodnjavanja u kojem su cijevi probušene. Koliko god se upumpa vode u taj sustav, ona iscuri na sve strane. 

Voda iscuri prije nego dođe do pacijenta. Svako upumpavanje vode, odnosno novca u taj sustav dovodi samo do dodatnog curenja. Čemu uopće upumpavati u taj sustav kad će se ionako izgubiti putem?

Što se događa u hrvatskom zdravstvu, zašto je tako radioaktivno? Zašto zrači više od Pripyata 1986.?

Sigurno pomaže da je trenutni minister samo korona maneken, odnosno lutka na napuhavanje (s prenapuhanim PR-om) koja jedino što radi je promovira cijepljenje. Prioritet mu je korona promocija umjesto bilo kakvih ušteda.

Zašto to toliko košta? Zašto se troškovi povećavaju sumanutom brzinom, a nema nikoga tko bi ih pokušao racionalizirati? Zašto nema objedinjene javne nabave, umjesto da svaka bolnica naručuje za sebe što je puno skuplja varijanta?

Sve su to logična pitanja na koja korona maneken Vili nema odgovor.

Prenapuhani PR

Čini se da to najmanje zanima aktualnog ministra zdravstva.  Naprotiv, više ga zanima kako će ispasti na fotografiji, nego kako smanjiti enormne dugove u svom resoru.

Zato je i unajmio PR stručnjaka koji mu savjetuje kako ostaviti što bolji dojam u medijima, ai nije unajmio financijskog stručnjaka koji će mu pomoći smanjiti dug.

Onaj koji sve obeća, a ništa ne izvrši

Zahvali se na svakom pitanju, a ne odgovori ni na jedno

Bio je najbliži suradnik ministra Kujundžića i slijepo slijedio što on radi, a da se navodno s njim nije slagao. 

Više ga brine da li neka konobarica nosi masku, nego da građanima uštedi milijune logičnom racionalizacijom.

Više se zabrinuo oko medijskih natpisa o njegovih 2 kune duga nego za 6,5 milijardi koliko iznosi dug njegovog resora.

Para-medicinski sustav

Postoji cijeli jedan sustav koji se nadovezuje na zdravstveni sustav, profitira od njega, ždere novac poreznih obveznika, a čija imena i prezimena ne znamo. Jedan od takvih primjera su oni koji stoje iza platforme Cijepise. 

Koliko samo ima takvih firmi koje lagodno žive na račun zdravstvenog sustava, odnosno poreznih obveznika, a čak ne pružaju neku kvalitetnu uslugu, niti je ona realno plaćena?

Podaci o novom slučaju poput “Cijepise” iscurit će kad nekome bude odgovaralo. 

Afera Cijepise je izašla u javnost, neko vrijeme se pričalo o čuvenom fotografu koji je dobio milijunski posao izrade platforme koja na kraju ne radi.

Ali gdje je epilog? Beroš je i dalje (korona) minister, platforma i dalje ne funkcionira, ali novac nije vraćen. 

Jedna Beroševa rečenica sve opisuje: “Stranka je odabrala svoj put”. to pokazuje da je on obični stranački vojnik koji će se kandidirati za koju god funkciju treba – ako treba biti gradonačelnik Zagreba, prvi na listi za IX. Izbornu jedinicu… nema veze je li kompetentan ili ne,

poslušni vojnik Vili koji je nekada bio neurokirurg samo će prihvatiti ono što mu stranka naredi. 

Ali njegov PR se ispuhao, i sad vidimo da je njegov domet cijepitit ljude na velesajmu i pritom  pozirati da ga ljudi slikaju. 

“Chaos is a ladder”

Kad vidimo ovakvu situaciju u zdravstvenom sustavu moramo se zapitati da li je Zadravec – luđakinja ili pozitivka? Znamo da se sve to događa u zdravstvu, da liječnici popunjavaju kućni budžet radeći u privatnim klinikama (i pritom se smanjuje njihova kvaliteta rada u državnim bolnicama), da koriste državne resurse, da se ogromna korupcija vrši u javnim nabavama.

Ako postoji volja da se nešto napravi, to se može napraviti odmah.

Ali u ovom sustavu, u koji se ubrizgavaju ogromna sredstva koja nađu put do raznih interesa, nikome nije u interesu da se uvede red. 

Što će tek Vili raditi kad korona prođe? Sasvim će izgubiti smisao postojanja.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL