|  |  | 

Kultura ZP Izdvojeno

3. SMOTRA KLAPA – Mravince 2016.

13443233_10153633992157747_876059087071056210_o

U ponedjeljak 20. lipnja 2016. u vrtu Doma kulture u Mravincima s početkom u 20.30 sati održat će se 3. Smotra klapa – Mravince 2016..

U sklopu proslave blagdana sv. Ivana Krstitelja i Dana mjesta Mravince, a u organizaciji mjesnog KUD-a Zvonimir održat će se 3. godinu za redom smotra dalmatinskih klapa.

Nastupaju:
– Balatura (muška klapa)
– Besida (ženska klapa)
– Filip Dević (ž)
– Kolura (ž)
– Krunik (m)
– Okrug (m)
– Vokalisti Salone (m)
– Stivanja (ž)
– Stobreč (m)
– Tamarinke (ž)
– KUD Zvonimir Mravince (mješovita)

Pozivamo sve ljude dobre volje, naše Mravinke i Mravinčane, susjede iz Kučina, Solina, Splita i okolice da dođu i upoznaju naše malo misto, u predivnom romantičnom ambijentu poslušaju dalmatisku pismu i dožive čar prve litnje, domalo ivanjske, noći.

Klape u Mravincima

U Mravincima se kao i u čitavom dalmatinskom primorju od davnina pivalo po konobama i kalama. Prva formalno organizirana klapa zvala se “Galijoti”, osnovana 1961.g. Zapažene nastupe imali su 1964. godine u Kaštel sućurcu u dvorani tvornice Jugovinil te u hotelu Ambasador u Splitu.
Druga mravinska klapa “Matija Gubec” utemeljena je u jesen 1973. godine. Sudjelovala je na raznim smotrama klapa i feštama po Dalmaciji. U šest navrata nastupala je u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa. Godina 1979. bila je vrhunac uspješnog djelovanja klape. Dana 28. siječnja sudjelovali su u izravnom programu Radio Zagreba, a u proljeće objavili LP ploču “Garifule mili” s obradama narodnih klapskih pjesama te u ljeto nastupili u finalu 13. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.
U siječnju 2014. godine formirana je muška klapa “Zvonimir” kao sekcija KUD-a i nastupila na 1. mravinskoj smotri klapa.
Nažalost, rasformirana je krajem iste godine.
U proljeće 2015. godine pri Društvu je osnovana mješovita klapa “KUD Zvonimir” koja i danas uspješno djeluje, a pod vodstvom maestra Miroslava Miše, nastupila je na nekoliko klapskih smotri diljem Dalmacije. Po drugi put nastupit će na domaćoj, mravinskoj smotri klapa, a za ljeto imaju već nekoliko dogovorenih gostovanja.
UKRATKO O DRUŠTVU

KUD Zvonimir zaštitni je znak te središte kulturnog, prosvjetiteljskog i zabavnog života Mravinaca. Tijekom svoje povijesti organiziralo je i pomagalo razna događanja u Mravincima, u prvom redu kulturna i zabavna, ali i vjerska, politička i sportska.

Bogata prošlost Društva dokaz je da se i u malom mjestu kao što je Mravince može trudom i entuzijazmom učiniti mnogo velikih djela na dobrobit mještana i njihovih gostiju. Danas pri Društvu djeluju vokalno-instrumentalni sastav, mješovita klapa i folklorna sekcija, a KUD Zvonimir organizira paljenje badnjaka, izradu Betlehema, seoske mačkare i maskenbal, smotru klapa te je suorganizator fešte za blagdan sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Mravinaca.

Prije utemeljenja Društva 1928. godine od kulturnih ustanova u selu su uz crkveni zbor postojali i mravinska pučka čitaonica te tamburaški zbor, osnovani nakon Prvog svjetskog rata. Čitaonica i zbor bili su preteča HPD-a, jezgra iz koje je proizišlo šire kulturno i prosvjetiteljsko djelovanje Mravinčana uobličeno u HPD Zvonimir.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL