|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

26 NEKRETNINA I 444 UMJETNINE

 

 

“Zemlja pruža dovoljno da zadovolji svačije potrebe, ali ne i svačiju pohlepu”

Jedna od pojava koja iritira javnost je lik i djelo Nadana Vidoševića, još jednog patološkog bolesnika. Bolesnika za posjedovanjem, gomilanjem, zgrtanjem.

Vidošević nije nikome oduzeo život, za razliku od Horvatinčića (koji je isto na slobodi). Ali koliko njih je indirektno ubio svojom pohlepom bez granica?

Obični mozak ne može to shvatiti, zašto bezumno grabiti ono što ti ne treba, zašto gomilati stanove, vile, umjetnine? I nema granice, nikad nije dosta.

Vidošević i njegova vrsta (koji su spektakularno uhićivani, ali bez pravnog epiloga) boluju od megalomanije, što je mentalni poremećaj.

Dok godinama čeka suđenje, Nadan iznajmljuje svoju vilu za 2.500 eura za tri dana (to je samo jedna vila, a ima ih pet).

18 godina proveo je u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a što je to učinio za poduzetnike? Osim što je zaposlio 40 savjetnika. Optužen je da je iz HGK-a izvukao najmanje 39 milijuna kuna. A to je novac hrvatskih poduzetnika, harač koji smo i dalje prisiljeni plaćati. Samo što sad ne financiramo Vidoševićeve vile, već Burilovićeve… potrebe.

Kao i sadašnji predsjednik komore, Burilović, primao je naknade od raznih nadzornih odbora.

“Imati nije grijeh” – N.V.

Radi se o patološkoj pohlepi, pohlepi koja je iracionalna, Koja vuče korijene iz djetinjstva.

Glavni problem im je kako oprati novac. Zato, po sistemu Fimi-medije, traže firme kojima će fiktivno isplatiti novac i dobiti ga nazad. Vidoševićeva Fimi medija zove se Remorker.

Nije samo malo krao, prešao je crtu. Krao je obijesno, toliko da ipak nije prošao ispod radara. A zamalo se provukao.

U našem bolesnom društvu, svi koji su patološki pohlepni su nagrađeni. Bogato honorirani od hrvatskog pravosuđa.

Nije im važna ideologija. Oni su na istoj strani gdje je i novac. Ako je novac lijevo, skrenu lijevo. I obrnuto.

Zanimljivo je kako se svi oni opravdavaju “solidnim financijskim startom”. Kao, većinu kapitala je zaradio od roditelja. Jer ne može nikako objasniti sve što ima na računu.

Prosjek ocjena je 2,2 na Ekonomskom fakultetu-

On je jedan od onih odgovara zašto je ovakva Hrvatska danas. On je jedan od razloga zašto imamo besperpektivnost umjesto perspektive.

I sve to moramo plaćati zbog nečijih nezadovoljenih potreba u djetinjstvu.

Osim Nadanovog patološkog poremećaja zgrtanja i gomilanja, poremećeno je i hrvatsko pravosuđe.

Kako možemo dobiti odgovor zašto je Filip Zavadlav ekspresno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva troje ljudi, a Horvatinčić koji je ubio četvero još je na slobodi?

Odgovor je u hrvatskom pravosuđu, nefunkcionalnom, usporenom, zahrđalom sistemu. Koje oprašta kriminalcima, lopovima i koljačima državnog proračuna.

Zbog Filipa Zavadlava nema više na životu nekoliko dilera. I on odslužuje 40 godina.

Zbog Vidoševića nema desetaka milijuna u proračunu.

Je li veći zločin oduzeti živote nekoliko dilera ili opljačkati zemlju za desetke milijuna kuna?

Hrvatsko krivosuđe zna odgovor.

Vidošević u brojkama

26 nekretnina

444 umjetnine

18 godina u HGK

2,2 prosjek ocjena

39 izvučena milijuna

0 godina u poduzetništvu

15 milijuna eura težak

2,5 tisuća eura trodnevni boravak u njegovoj vili

5 mjeseci u zatvoru (na državnom proračunu)

8 godina nakon uhićenja je iznio obranu

0 kuna vraćenih u državni proračun

Patološka pohlepa nastaje u djetinjstvu, kada dijete nije imalo ljubavi i brige roditelja. Pohlepa se počela razvijati zajedno sa željom za primanjem i strahom od gubitka već rijetkih trenutaka njihovih manifestacija.

Postoji još jedna inačica razvoja pohlepe koja je posljedica tjelesne nerazvijenosti.

Ljudski mozak je vrlo složen organ, a svijest se formira u nekoliko stupnjeva u korijenu. U ranoj fazi razvoja u njemu se formiraju primarni instinkti slični životinjama: jesti, umnožavati, pobjeći od grabežljivaca, ukrasti hranu za sebe ili stvar nužnosti ili samo radi interesa. Ako su u kamenom dobu te manifestacije pomogle preživljavanju, sada su one izvor mnogih problema u društvu. U kasnijoj fazi u ljudskom se mozgu razvijaju “humanizirajuće” kvalitete: sposobnost govoriti, razmišljati apstraktno, ljubav, želju za duhovnom blizinom, sramotom i drugima.

Kao posljedica mutacije, nasljednosti u osobi, kasni sloj mozga može biti slabo razvijen, zbog čega prvi sloj postaje izraženiji. Ovaj sloj također uključuje pohlepu. Drugi razlog za pojavu pohlepe može biti ozljeda mozga ili starost. Tijekom njega, kasniji sloj mozga počinje loše raditi, zbog čega se sve pozitivne osobine umanjuju. Mogu ih zamijeniti pohlepa, povećan apetit, škrtost, okrutnost i drugi. Ako je razlog u psihologiji, onda se pohlepa može prevladati.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)