|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

15. NOĆ MUZEJA 2020. U SOLINU

 

 

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama u petak 31. siječnja petnaestu godinu za redom organizira manifestaciju Noć muzeja. Ovaj vrijedni projekt, pokrenut 2005., prerastao je tijekom godina u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja koju je u desetljeće i po, prema službenim evidencijama, pohodilo oko 5 milijuna posjetitelja.

Tema Noći muzeja 2020. su obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkoga muzeja Split, osnovanog 1820. i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. Prilika je to da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti „muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti“, istaknuto je na službenim stranicama Hrvatskoga muzejskog društva.

U Solinu će ove godine svoja vrata u Noći muzeja otvoriti Javna ustanova u kulturi „Zvonimir“ Solin, Arheološki muzej Split, odnosno arheološki lokalitet Salone, te Zbirka eksponata iz Domovinskoga rata.

 

Javna ustanova u kulturi „Zvonimir” Solin

Program kojeg Javna ustanova u kulturi „Zvonimir” Solin nudi svojim posjetiteljima u Noći muzeja službeno započinje u 18.00 sati otvaranjem izložbe učeničkih radova na temu kulturno-povijesne baštine. U pripremi izložbe uz JU „Zvonimir” sudjeluju solinske osnovne škole, OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene i OŠ Vjekoslava Paraća, zatim osnovne škole Manuš i Plokite iz Splita te OŠ Slatine iz Slatina.
U sklopu edukativnog programa Restauratorske radionice „Zvonimir” za najmlađe će biti organiziran turnir u starim igrama, a upriličit će se i prezentacija eTweening projekta OŠ don Lovre Katića „U svijetu likovnih umjetnika” koja se provodi u sklopu Erasmus+ projekta u suradnji s osnovnim školama u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Makedoniji te Bosni i Hercegovini.
Posjetitelji JU „Zvonimir” imat će prilike razgledati i izložbu „Salona iza Porta Andetria“ postavljenu u Gradskoj galeriji u sklopu obilježavanja 200-te obljetnice postojanja i rada Arheološkoga muzeja Split. U sklopu spomenute izložbe predstavljeni su nalazi recentnih arheoloških istraživanja provedenih 2016. i 2017. u Ulici Stjepana Radića u Solinu.
Glazbeni dio programa JU „Zvonimir“ donosi koncertnu večer poznate fado glazbenice Jelene Radan i portugalskog gitariste Pedra Abreua koji će okupljene počastiti glazbenom poslasticom pod nazivom „Fado je putovanje…“.

 

Arheološki muzej

Ove godine, u prigodi obilježavanja dvjestote godišnjice svoga osnutka, Arheološki muzej Split donosi igrano-dokumentarnu predstavu „Šetnja s don Franom“ koja započinje u 18.00 sati u prostorijama Muzeja u Splitu, a nastavlja se u 20.15 sati u Saloni. Za sve zainteresirane organiziran je besplatan prijevoz autobusom od Muzeja (19.45 h) do Salone i natrag (21.45 h).
U prostorijama Muzeja u Splitu u 20.00 sati započinje otvaranje izložbe o plakatima autora Slobodanke Antičić i Arsena Duplančića, a u 22.30 h Muzejski kviz na čelu s voditeljem Arsenom Duplančićem.
Na arheološkom lokalitetu Salone u 18.30 h na programu je predavanje više kustosice Eme Višić-Ljubić na temu „Otkrivanje antičkog grada kroz djelovanje Arheološkog muzeja“.
U vremenu od 20.00 do 22.30 h posjetitelje će zabavljati klapa „Kampanel“, a tradicionalno će se nuditi topli napici i slastice.

Zbirka eksponata iz Domovinskoga rata

Svoja vrata u Noći muzeja u petak 31. siječnja 2020., tradicionalno će otvoriti i stalna Zbirka eksponata iz Domovinskoga rata u vlasništvu Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, UHBDDR Solin, i predsjednika Udruge Harija Ninčevića. Svi zainteresirani moći će pogledati zbirku u kojoj se nalaze vrijedni primjerci improviziranog oružja, pušaka, bombi te općenito velik broj predmeta koji donose vrijednu i istinitu priču o Domovinskom ratu. Zbirka će, prema najavama Harija Ninčevića, uoči Noći muzej biti obogaćena novim izložbenim eksponatima, a svi zainteresirani moći će je posjetiti od 18.00 do 1.00 h.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL