|  |  | 

Općina Klis Vijesti

Prezentirano idejno rješenje izgradnje Sveučilišnog kampusa u Klisu

U Kampusu Klis, osim smještajnih kapaciteta studenata i gostujućih predavača, planira se otvoriti novi studij Mediteranskih kultura

klis

Jučer je u vijećnici Općine Klis odražana je prezentacija idejnog rješenja izgradnje Sveučilišnog  kampusa u Klisu s tehnološkim parkom i pripadajućim sadržajima općinskom vijeću Općine Klis (studentski dom, Europska sveučilišna bolnica, zgrade za razvoj IT tehnologije i start-up tvrtki, Fakultet mediteranske poljoprivrede, sportsko-rekreacijski sadržaji…).

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma uveo je vijećnike u ideju o suradnji Općine Klis sa Splitskim Sveučilištem i objasnio značaj ovakvog projekta za cijelu Općinu, provedena je pojedinačna rasprava, svi vijećnici postavljali su pitanja, ali i ovaj put jednoglasno donijeli odluku o podržavanju ideje i ovlastili načelnika da dalje djeluje i zastupa interese Općine Klis u ovom projektu – izvjestio je Josip Didović, predsjednik Vijeća Općine Klis.

Na sjednici su nazočio i rektor Splitskog sveučilišta i novi predsjednik Rektorskog zbora RH koji je vijećnicima prezentirao samu ideju i potrebu za Sveučilište, čiji potencijal je upravo u širenju i disperziji Kampusa u susjedne općine i gradove. – Težnja sveučilišta je proširiti kapacitete 200%, pružiti kvalitetne studije, povoljan smještaj i praksu na jednom mjestu, kao jedinom modelu uspjeha i održivosti.

U Kampusu Klis osim smještajnih kapaciteta studenata i gostujućih predavača planiramo otvoriti novi studij Mediteranskih kultura, staklenike u kojem bi odmah i praktično primjenjivali naučeno, sveučilišni restoran koji će sve proizvode koristiti za prehranu studenata, Europsku sveučilišnu bolnicu, zgradu za IT start-upove… Ma ukratko cijeli novi studentski grad Klis.

Prorektor Zorić nazočne je proveo kroz skice, a pravne službe obiju strana dogovorili su sljedeće radnje, kako bi ovako veliki projekt išao uz potpunu kontrolu i potpore, čak i državnog odvjetništva.

–  Darovati nekome preko 200.000 kvadrata bez obzira na svrhu i cilj vrlo je osjetljivo, pravno pitanje. Nema prostora za greške i zato  ćemo mi sa strane Općine Klis i RektorAnđelinović te cijeli tim Splitskog sveučilišta poduzeti sve korake u što boljoj organizaciji i zaduženjima, pripremi projekta i najvažnije u apliciranju za sredtsva EU kojih ima i uvijek će biti za ovakve investicije – zaključio je načelnik Vetma.

Upravo je financiranje cijelog projekta izazov za cijeli tim, jer se prva sredstva mogu dobiti već početkom sljedeće godine na natječajima za financiranje projektne dokumentacije. Obzirom na stručnost tima sveučilišta te radišnost i optimizam Klišana vjerujemo da je vrijednost ovog projekta puno veća od one u brojkama, jer stvaranje temelja za razvoj akademskih građana i napretka hrvatske znanosti teško možemo izraziti u brojkama. Ali zasigurno će to moći djelatnici Sveučilišta kada budu izrađivali studije opravdanosti projekta.

izvor(i): Dalmacija News

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL