|  |  | 

Komentar dana ZP Izdvojeno

DJECO SOLINA, IL IGRAJTE NOGOMET IL SE OSTAVITE SPORTA

 

 

Ma nije da me to nešto pretjerano ljuti, pogotovo šta znam da nemogu previše promijeniti ali nemogu ni primučat, a pogotovo kad se dešava nešto šta se direktno tiče djece grada Solina.



Svako malo ćete u medijim pročitat ili poslušat kako se mudri Gradski oci grada Solina busaju u prsa kako smo najmlađi grad u državi, kako kod nas ima djece ko nigdje i čovik bi pomislija kako je sve idilično i zaista stoji činjenica da imamo jako puno djece. Ali da krenem iz početka jer se u ovom tekstu nisam mislio baviti natalitetom već pravima djece u sportu koja su po mom mišljenju određenim odlukama mudrih gradskih otaca grubo narušena.

E sad se pitate kako to jer imamo škole, vrtiće i reklo bi se sve ono što je potrebno da bi naša djeca u Solinu kvalitetno odrastala i imali ljepo djetinstvo i onda dođemo do sporta koji je postao neobilazan segment svakog djeteta u ovom gradu.

Tu sada počima diskriminacija djece, jer ako ti dijete ne trenira nogomet ili ako mu roditelji nemaju dovoljno novca za malo elitnije sportove kao što su tenis ili jedrenje ostala djeca su osuđena da se bave marginalnim sportovima za koje gradske oce očito nije briga.

Ne znam po kojem difoltu su mudri Gradski oci zaključili da jedino nogometnom klubu Solin treba novaca pa kad vidite koje pozamašne cifre taj klub dobiva na godišnjoj razini, pa opet pri svakom rebalansu proračuna zavrti vam se oko glave, jer količinu novca koju je taj klub sposoban potrošiti bila bi više nego dovoljna za sve ostale sportske udruge u Solinu, a bogami ima ih poprilično i još bi priteklo i za kulturu.

I sad vi pogledajte kako je djeci koja nisu nogometaši a mislim da je to većina i treniraju neke periferne sportove da ih sada ne nabrajam, gdje sportska udruga dobije nekakvih 30.000 kuna na godišnjoj razini ako ima sreće, jer ima sportskih udruga koje ni to ne dobiju a nogometni klub Solin na godišnjoj razini dobije cca 1.000.000.00 kuna pa na svakom rebalansu proračuna, a ima ih nekoliko tokom godine, dobije još par miliona kuna onda vam sve postaje jasno.

Naš Grad financira čak tri nogometna kluba; Solin kao klub od posebne važnosti, Sloga i Omladinac koji spadaju u prvu kategoriju financiranja, iako je odluka Grada da će samo financirati po jedan klub iz svakog sporta.

Još bi i mogao razumjeti da taj dotični nogometni klub niže nekakve sportske uspjehe, da se možda sagradio novi stadion kojeg treba održavati, da možda postoji nekakva eminentna nogometna škola koja proizvodi nogometne zvijezde, ali kako je sve ovo navedeno izostalo kad je naš dični nogometni klub u pitanju čemu onda toliki novac i u koje svrhe se troši.

Ja kao građanin ovog grada imam moralno pravo zapitati se gdje odlazi novac poreznih obveznika kad je nogometni klub u pitanju, jer ako već zakidamo drugu djecu iz drugih sportskih udruga onda za to mora postojati jebeni razlog, jer kako će roditelji objasniti svom djetetu da sport kojim se bavi nije baš atraktivan i da je pravi smoto jer nezna igrati nogomet i koga još briga, za tamo neki sport a nije nogomet.

Nije ni briga gradske oce jer da ih je briga onda bi sve sporstke udruge u Solinu imale jednak tretman ili makar približno jednak pa ti periferni klubovi nebi non stop okolo žicali neke novce da bi im djeca mogli ići na natjecanja ili da bi mogli imati adekvatnu sportsku opremu, a da ne govorim o trenerima koji moraju biti kvalificirani i ne žele trenirati djecu bez plaće.

Na kraju ipak moram pohvaliti sve entuzijaste ovoga grada i ne želim ih poimenično nabrajati da nebi koga izostavio, ali roditelji čija djeca treniraju u tim perifernim klubovima vrlo dobro znaju tko su ti ljudi jer bez njih u ovom ludome gradu osim nogometa i streljaštva ne bi ničega bilo i onda nek mi netko kaže da su naša djeca ravnopravna i jednaka.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...